Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Godard, seul le cinéma (Godard Cinema) (Cyril Leuthy, FR 2022)

Godard, seul le cinéma

Cyril Leuthy / FR, 2022 / 100 min.

Niemand ademde meer cinema dan Jean-Luc Godard. Een verhelderend portret van de grootste modernist die de cinema gekend heeft, die een jaar geleden overleed. Godard, seul le cinéma kijkt voorbij de clichés van een mythe.

poster Godard, seul le cinéma (Godard Cinema) (Cyril Leuthy, FR 2022)

“Hij heeft alles gedaan. En het tegenovergestelde ervan ook” luidt de mysterieuze omschrijving van Jean-Luc Godard, zelf de meester van de enigmatische oneliners, die hij graag in zijn films rondstrooit. Godard is cinema. We haten hem net zo erg als we hem aanbidden. Waar komt zijn aura vandaan? De kunstenaar vindt zichzelf onvermoeibaar opnieuw uit en vernietigt zichzelf daarbij onvermijdelijk. "Ik ben een positieve man die uitgaat van het negatieve.”

Dit portret kijkt voorbij de clichés van een mythe die soms karikaturaal is geworden, om een man te tonen die sentimenteler is dan hij lijkt. Want ja, Godard is een mens. Niet zomaar een machine die denkt en beelden maakt. Hij is vlees, bloed, emoties.

Documentairemaker Cyril Leuthy verklaart op heldere wijze het bijzonder grillige parcours van Godard sinds diens uit 1960 stammende nouvelle vague-debuut À bout de souffle: baanbrekende iconoclast, bedenker van radicaal-linkse filmische pamfletten, videopionier en gelouterde meester. Hij maakte uiteindelijk meer dan 140 films. Godard spreekt uitsluitend via archiefmateriaal, maar Leuthy interviewt een select groepje kenners. Van biografen tot voormalige medewerkers, zoals actrice Nathalie Baye.

Eye vertoont ook Godards Le mépris, de 4K-restauratie die wordt uitgebracht bij de eerste sterfdag van Jean-Luc Godard die op 13 september 2022 op 91-jarige leeftijd overleed.

Reguliere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Cyril Leuthy

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR

Originele titel

Godard, seul le cinéma

Lengte

100 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op