Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Gohatto (Taboo) (Nagisa Ōshima, JP/FR 1999) (soundwave)

Gohatto

Nagisa Oshima / JP, FR, 1999 / 100 min.

Als jonge samoerai Kano wordt toegelaten tot een elitegroep, brengt hij vanwege zijn beeldschone uiterlijk meteen het hoofd op hol van zijn mannelijke medestrijders. In memoriam Ryuichi Sakamoto, die de muziek schreef. Vertoning tijdens ADE 2023.

poster Gohatto (Taboo) (Nagisa Ōshima, JP/FR 1999)

Zwanenzang van regisseur Nagisa Oshima, in wiens Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) Ryuichi Sakamoto ooit debuteerde als filmcomponist en acteur. Gohatto vertoont een aantal interessante overeenkomsten met Merry Christmas Mr. Lawrence. Beide films gaan over de aantrekkingskracht tussen mannen in milieus waar daar schijnbaar minder plaats voor is: in Merry Christmas een krijgsgevangenekamp, in Gohatto een hiërarchische groep elitesamoerai waar de komst van een bloedmooie jonge samoeraistrijder voor spanning en onstuimige gevoelens zorgt.

Ook door de overeenkomsten tussen deze twee films is de hoorbare ontwikkeling van Sakamoto’s filmmuziek interessant. De score van Gohatto is beduidend abstracter, met soms meer soundscapes en hier en daar gekenmerkt door de ‘glitchy’ elektronica die we terughoren op sommige van zijn latere solo-albums.

Vertoning op 35mm print uit de Eye-collectie.

Ode op piano

Op 22 oktober is de film te zien tijdens ADE als een 'In memoriam' van Sakamoto die op 28 maart jl. overleed, met een live muzikale introductie van pianiste Helena Basilova: een ode op piano.

Helena Basilova’s kreeg de Debuut Serie Concert Tour in 2008 toegekend en speelde sindsdien in de belangrijkste concertzalen van Nederland en vervolgens ook wereldwijd. Ze maakte deel uit van het NYU Contemporary Music Ensemble. De laatste jaren schrijft Helena ook haar eigen muziek, zoals de nieuwe film-score voor science fiction film Aelita – Queen of Mars (1924).

"Soms blaast Basilova een frisse bries door de noten maar vaker overheerst de melancholie die zo mooi bij de werken van Janácek past." (de Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Nagisa Oshima

Productiejaar

1999

Productieland(en)

JP, FR

Originele titel

Gohatto

Lengte

100 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

NLD of FRA

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Gohatto (Taboo) (Nagisa Ōshima, JP/FR 1999)
still Gohatto (Taboo) (Nagisa Ōshima, JP/FR 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op