Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Gone to Earth (Michael Powell, GB 1950)

Gone to Earth

Michael Powell / GB, 1950 / 110 min.

Het verhaal is eenvoudig – twee mannen strijden om een vrouw – de uitwerking door het befaamde duo Powell & Pressburger is een mysterieus, fascinerend melodrama in emotioneel Technicolor. Keuzefilm Albert Serra, van wie nu een expositie is te zien.

poster Gone to Earth (Michael Powell, GB 1950)
Hazel Woodus, dochter van een Welsh vader en een Roma-moeder, leeft op de grens van Wales en Shropshire. Ze heeft een buitengewone band met de dieren, waaronder haar tamme vos, en leest graag in het spreukenboek dat haar moeder heeft achtergelaten – tot verdriet van de vader die bijgeloof afwijst.

Dat Hazel niet alleen bijzonder is maar ook opvallend mooi, is de plaatselijke landheer en jager Jack Ruddin niet ontgaan. Hij probeert haar te veroveren, Hazel trouwt echter met dominee Edward Marston, die seksueel weinig ondernemend blijkt – Ruddin komt weer in beeld, maar de jager heeft weinig op met Hazels vos…

Mysterieus

Tot zover de verhaallijn van Gone to Earth, een bewerking van de roman van Mary Welsh. Belangijker is de uitwerking die Michael Powell en scenarist Emeric Pressburger aan het verhaal gaven. Hun film is een emotioneel opgehoogd, mysterieus en fascinerend melodrama waarin het landschap en onderdrukte gevoelens een belangrijke rol krijgen toebedeeld.

De keuze van filmmaker-kunstenaar Albert Serra voor een film van Powell & Pressburger (The Red Shoes, A Canterbury Tale) berust op een zekere verwantschap. Het Britse filmduo had, net als ‘enfant terrible’ Serra, lak aan ongeschreven regels van goede smaak en verafschuwde elke vorm van realisme.

Gone to Earth zal ook te zien zijn in het Powell & Pressburger-retrospectief in september.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Michael Powell

Productiejaar

1950

Productieland(en)

GB

Originele titel

Gone to Earth

Lengte

110 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

still Gone to Earth (Michael Powell, GB 1950)
still Gone to Earth (Michael Powell, GB 1950)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op