Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Goodbye don glees 1

Goodbye, Don Glees!

Atsuko Ishizuka / JP, 2021 / 95 min.

"Die dag dacht ik dat deze zomer eeuwig zou duren."

poster Kaboom 2023

Atsuko Ishizuka's eerste zelfgeschreven langspeler treedt in de voetsporen van de betere zomerse coming-of-agefilms. Goodbye Don Glees! is een transformerende reis voor zijn protagonisten en doet je mijmeren over vervlogen vriendschappen. We maken kennis met buitenbeentjes Roma, Toto en Drop tijdens een cruciaal moment in hun leven. Ze noemen zichzelf de "Don Glees", een informele naam voor hun avonturen in de wilde natuur. Het trio heeft been kamp gebouwd net buiten de stad waar ze samenkomen en weer uit elkaar gaan. Wanneer de drie op een dag beschuldigd worden van een bosbrand, trekken ze erop uit om hun onschuld te bewijzen. Als hun expeditie ook nog eens in de soep draait, laaien de spanningen hoog op tussen de vrienden. Stilaan realiseren ze zich dat ze uit elkaar groeien.

Na haar veelgeprezen serie A Place Further than the Universe heeft regisseur Atsuko Ishizuka (ooit genoemd als het grootste talent van de studio Madhouse naast Satoshi Kon) een animefilm gemaakt die de jeugdige onschuld oproept. Hoewel haar aanpak lichtvoetiger is dan die van klassiekers in het genre, zoals Stand by Me, snijdt Ishizuka gevoelige onderwerpen aan en vraagt ze om stil te staan bij wie we waren en wie we willen zijn. Van meet af aan voel je dat er meer zit achter Drop, een goedlachs kind dat diepere waarheden verschuilt. Wanneer deze emotionele trip zijn ietwat surrealistische climax bereikt, zul je begrijpen waar Drop naar op zoek is. Goodbye Don Glees! is een melancholische afscheidsbrief aan jeugdzomers die de waarde bewijst van in het moment leven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Atsuko Ishizuka

Productiejaar

2021

Productieland(en)

JP

Originele titel

Gubbai, Don Gurîzu!

Lengte

95 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2023

Noteer 30 maart t/m 2 april in je agenda: dan heb je de kans om je onder te dompelen in de wereld van animatie tijdens Kaboom Animation Festival in Eye! Het festival is t/m 2 april ook online te volgen.

Lees meer
campagnebeeld Kaboom 2023
Goodbye don glees 2
Goodbye don glees 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op