Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Green Border (Agnieszka Holland, PL 2023)

Green Border

Bekijk trailer

Agnieszka Holland / PL, US, FR, CZ, BE, 2023 / 152 min.

Met applaus ontvangen protestfilm van Poolse meesterfilmer Agnieszka Holland schildert – fictief – het lot van vluchtelingen in het grensgebied tussen Polen en Belarus. Portret van de cynische manier waarop vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika pion worden in een ontregelend politiek spel.

poster Green Border (Agnieszka Holland, PL 2023)

De belangstelling van de media is intussen verflauwd, maar het drama is er niet minder om. Het lot van vluchtelingen die geweld, honger en oorlog ontvluchtten wordt bepaald door cynische machtspelletjes en pogingen tot ontwrichting van de EU.

Belarus moedigde enkele jaren geleden – onder druk gezet door Vladimir Poetin – migranten aan per vliegtuig naar Belarus te reizen, waar ze via een veilige route asiel zouden zouden kunnen aanvragen in EU-land Polen. De belofte bleek vals: de Poolse grenswacht duwde de vluchtelingen terug, velen van hen kwamen om in de moerassige bossen van het grensgebied.

In het zwartwitdrama Green Border schildert de Poolse meesterregisseur Agnieszka Holland de lotgevallen van een gevluchte Syrische familie en kruist die met het wrede optreden van grenswachten en de inzet van Poolse activisten die humanitaire hulp brengen.

De film werd met applaus ontvangen, ook in Polen, waar de regering een lastercampagne ontketende tegen Holland; de regisseur gaf geen krimp.

Over de regisseur

Agnieszka Holland (Warschau, 1948) is een van de grote namen van de Poolse cinema, samen met filmers als Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski en Krzysztof Zanussi. Holland filmde in Polen, werkte in Hollywood en ontving drie Oscarnominaties. Haar films cirkelen vaak om de grote tragedies van de Centraal- en Oost-Europese geschiedenis.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Agnieszka Holland

Productiejaar

2023

Productieland(en)

PL, US, FR, CZ, BE

Originele titel

Zielona Granica

Lengte

152 min.

Taal

Pools, Arabisch, Engels, Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Green Border (Agnieszka Holland, PL 2023)
still Green Border (Agnieszka Holland, PL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op