Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Grizzly Man (Werner Herzog, US 2005)

Grizzly Man

Werner Herzog / US, 2005 / 104 min.

Timothy Treadwell leefde dertien zomers lang met de grizzlyberen van Alaska om ze te leren kennen en beschermen. Totdat zijn dierenliefde hem fataal werd. Werner Herzog tekent het leven en de drive van een verwarde amateur-ecoloog die hij evengoed bewondert.

poster Grizzly Man (Werner Herzog, US 2005)

Zou Timothy Treadwell uit Long Island, New York, geboren in 1957, nog geleefd hebben als hij niet teleurgesteld was geweest in mensen en zijn gesneefde acteurscarrière? Het antwoord op de omgekeerde vraag – waarom leeft Treadwell niet meer? – werd gegeven door een grizzly die de berenfluisteraar en zijn vriendin verorberde in de zomer van 2003, in het Nationale Park Katmai in Alaska.

Amateurecoloog

Herzog boog zich over de honderden uren videotape die de nationaal bekende Treadwell achterliet; Treadwell filmde zichzelf dertien zomers lang ‘in gesprek’ met de grizzly's die hij namen gaf als Deborah en Jim, terwijl hij de boswachters van Katmai de mantel uitveegde. Zij zouden het natuurreservaat willen verkwanselen voor winstgevende olieboringen. Ook trok Treadwell als amateurecoloog langs scholen om kinderen te wijzen op de leefwijze van de grizzly's. In 2001 verscheen hij in de Late Show van David Letterman.

Biechten

Herzog toont het materiaal waarop te zien is hoe Treadwell alleen tussen de beren leeft en onstuitbare monologen houdt; een verwarde man die de wereld de rug heeft toegekeerd en de beren obsessief heeft omarmd. Daarbij vergat Treadwell de wet van de natuur: stap niet over de grens die het wilde dier scheidt van de mens.

Herzog: "We zijn hem onze bewondering verschuldigd. (...) Hij romantiseerde de natuur, maar niemand leeft dertien zomers lang met grizzlyberen zonder een diepe innerlijke overtuiging."

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2005

Productieland(en)

US

Originele titel

Grizzly Man

Lengte

104 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Grizzly Man (Werner Herzog, US 2005)
still Grizzly Man (Werner Herzog, US 2005)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op