Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Uilenburcht 01 1

Groeten uit Amsterdam: Conradstraat + Uilenburcht + Pissteeg

Herinneringen aan punk- en kraak-Amsterdam. Job haalt herinneringen op aan panden in de Amsterdamse Conradstraat, onderkomen van een bont gezelschap kunstenaars dat er roemruchte kunst- en (industriële) muziekfestivals organiseerde; graffitikunstenaar Dr. Rat is aan het werk in de Pissteeg. De makers zijn aanwezig bij de voorstelling.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

In Job en de Hollandse Vrijstaat (2009, 47') schildert Rosemarie Blank een portret van de zonderlinge Job, die herinneringen ophaalt aan de midden jaren tachtig gekraakte panden in de Amsterdamse Conradstraat, onderkomen van een bont gezelschap kunstenaars dat er roemruchte kunst- en (industriële) muziekfestivals organiseerde.

Twee korte filmpjes, Uilenburcht (1994, Rogier Kappers, 8”) ) en Dr. Rat in de Pissteeg (14”) geven een beeld van punk-Amsterdam. Dr. Rat was de artiestennaam van Ivar Vičs (1960-1981), de Amsterdamse graffitipionier en kunstenaar; in het filmpje zien we hem aan de gang in een steegje bij de Kalverstraat, bekend als de Pissteeg. De opnamen werden gemaakt door de Amsterdamse punkpiratenzender Rabotnik TV, waaraan onder meer filmmaker Menno Grootveld meewerkte. (Klik hier voor meer informatie.)

Uilenburcht was het Amsterdamse kraakpand in de Nieuwe Uilenburgerstraat, onderkomen van kraker Hans Kok, die 25 oktober 1985 de dood vond in een Amsterdamse politiecel.

Voorstelling in aanwezigheid van Rogier Kappers, Zoot Derks en Menno Grootveld.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op