Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eika katappa w123 00092728

Groots en meeslepend: Eric de Kuyper over opera, muziek en film

De theatraliteit en verbeelding van de opera en de muzikale begeleiding bij theatrale en filmische voorstellingen zijn hoofdthema’s in het werk van Eric de Kuyper. Eye-conservator Mark-Paul Meyer in gesprek met Eric de Kuyper over opera, muziek en film aan de hand van klassieke operaverfilmingen (Aïda, Eika Katappa) en De Kuypers eigen werk (Enfant prodigue, Casta Diva).

Eric de kuyper brochure

Aan de hand van voorbeelden zal de Kuyper zijn fascinatie voor het theatrale bespreken en de actualiteit ervan aantonen. Ook gaat hij in op hoe in zijn eigen werk uitdrukking geeft aan zijn fascinaties.

alle genres doorkruisen

De Kuypers werk vormt de neerslag van een voortdurend onderzoek naar vormen van muziektheater. Als regisseur en filmwetenschapper doe hij onderzoek naar muziek en film, acteren, mise-en-scène en theatrale setdesign. Het oeuvre van De Kuyper doorkruist alle genres, media en presentatievormen en refereert aan expressievormen uit alle tijden, van opera tot avant-garde film, van Hollywoodfilm tot dans.

fragmenten

In dit programma zal De Kuyper fragmenten laten zien uit de Eye-collectie - waaronder de operaverfilming van Aïda - en zelden vertoonde eigen theaterproducties. Moderator is Eye-seniorcurator Mark-Paul Meyer. Aansluitend is De Kuypers film Variationen auf Genoveva (2014, 41') te zien. De productie is gebaseerd op de gelijknamige opera van Robert Schumann en gemaakt voor de Operadagen Rotterdam.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Filmische hartstochten

Hij noemde zich ooit schertsend een ‘talentenpuinhoop’ en een man die er nooit in is geslaagd een ‘echte carrière’ op gang te brengen. Wat wellicht een ironische manier is om zijn ongebruikelijke veelzijdigheid als erudiet filmdocent, schrijver, regisseur en programmeur tussen aanhalingstekens te zetten.

Lees meer
portret Eric de Kuyper © Stef Verstraaten
Aida sophia loren
Eika katappa w123 00118148
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op