Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Grosse Freiheit (Sebastian Meise, AT 2021)

Grosse Freiheit

Bekijk trailer

Sebastian Meise / AT, DE, 2021 / 116 min.

Een verpletterend liefdesdrama over een gevangene die strijdt voor zijn vrijheid in naoorlogs Duitsland, waar homoseksualiteit strafbaar is. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Acteur Franz Rogowski (Transit, Undine) is de charismatische hoofdrolspeler. Winnaar Juryprijs in Cannes.

poster Grosse Freiheit (Sebastian Meise, AT 2021)

Voor wie de film gemist heeft of hem nog een keer wil zien: een eenmalige (gratis!) voorstelling van Grosse Freiheit omdat deze genomineerd is voor de Lux-prijs 2022.

Tien jaar na zijn debuut Stilleben legt de bekroonde Oostenrijkse regisseur Sebastian Meise het tragische lot van homoseksuelen in naoorlogs Duitsland bloot. De ​​jonge man Hans belandt vlak na de Tweede Wereldoorlog regelmatig in de gevangenis vanwege illegale seks met een man. Zijn vervolging is gebaseerd op paragraaf 175 van het Duitse Wetboek van Strafrecht, opgesteld in 1871. Pas in 1969 werd 'eenvoudige homoseksualiteit' uiteindelijk gedecriminaliseerd.

Meise maakt uitstekend gebruik van ruimtelijke beperkingen van de gevangenis in zijn derde film, grotendeels opgenomen in een in onbruik geraakte penitentiaire inrichting in Maagdenburg. Franz Rogowski is charismatisch als Hans, juist vanwege zijn rustige, introverte acteerwerk, en ook Georg Friedrich maakt indruk als Hans' innemende celgenoot, veroordeeld voor moord. De afkeer tussen beiden maakt gaandeweg plaats voor romantiek, in dit emotioneel krachtige verhaal over een onmogelijke liefde.

De gratis voorstelling wordt aangeboden door het Europees Parlement Liaisonbureau. Het Europees Parlement reikt ieder jaar de LUX-Publieksprijs uit om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. Films worden toegankelijk gemaakt voor een groter publiek in verschillende talen en culturen waarmee er wordt getracht bruggen te bouwen door heel Europa door licht te werpen op films die het hart van het Europese publieke debat raken. Bezoekers van de voorstellingen worden gevraagd hun stem uit te brengen. Door te stemmen maakt u kans op een ticket voor de uitreikingsceremonie van de LUX-publieksprijs op 8 juni 2022 in het Europees Parlement in Straatsburg. Stemmen kan tot 25 mei op:https://luxaward.eu/nl#voting

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Sebastian Meise

Productiejaar

2021

Productieland(en)

AT, DE

Originele titel

Grosse Freiheit

Lengte

116 min.

Taal

German

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Grosse Freiheit (Sebastian Meise, AT 2021)
still Grosse Freiheit (Sebastian Meise, AT 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op