Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Groundhog Day (Harold Ramis, US 1993)

Groundhog Day

Harold Ramis / US, 1993 / 100 min.

Vandaag is Groundhog Day, een wonderlijke Amerikaanse traditie waarbij een bosmarmot voorspelt hoe lang het nog winter blijft. Ramis' komedie à la Frank Capra zit vol absurde plotwendingen, Bill Murray geeft een mooi stekelige vertolking van een knorrige weerman.

poster Groundhog Day (Harold Ramis, US 1993)

In Punxsutawney gelooft men dat in de eerste week van februari een uit zijn winterslaap ontwaakte bosmarmot weet te voorspellen hoe lang de winter nog zal duren. Weerman Phil Connors (Bill Murray), afkomstig uit Pittsburgh maar werkzaam voor het lokale tv-station van Punxsutawney, moet erop uit om verslag te doen. En dat terwijl hij droomde van een carrière als sterreporter voor een van de grote Amerikaanse zenders.

Met frisse tegenzin verslaat hij die merkwaardige boerentraditie, genaamd Groundhog Day. Zodra hij denkt dat z’n taak erop zit, schiet Connors wakker en begint de door hem zo gehate dag all over again. Is hij gek geworden?

Zelfonderzoek

Bill Murray geeft een perfecte vertolking van de uitgebluste, cynische weerman die zich langzaam bewust wordt van zijn lot. Zelfonderzoek en een spoedbezoekje aan de psychiater brengen de arrogante Connors tot inkeer, maar niet na tal van hilarische verwikkelingen. Ook met glansrol voor Andie McDowell.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Harold Ramis

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

Groundhog Day

Lengte

100 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Groundhog Day (Harold Ramis, US 1993)
still Groundhog Day (Harold Ramis, US 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op