Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Guess Who's Coming to Dinner (Stanley Kramer, US 1967)

Guess Who's Coming to Dinner

Stanley Kramer / US, 1967 / 108 min.

Baanbrekende film over een gezin dat in de jaren 60 op zijn grondvesten schudt als de dochter met een zwarte vriend (Sidney Poitier) thuiskomt voor het diner. De klassieker is ook het laatste samenspel van het legendarisch filmkoppel Hepburn-Tracy, die als verbijsterde ouders hun vooroordelen moeten onderzoeken, samen met de nieuwe schoonfamilie.

poster Guess Who's Coming to Dinner (Stanley Kramer, US 1967)

Joanna keert terug naar huis met haar nieuwe verloofde, dokter John Prentice (Sidney Poitier), zonder te vertellen dat hij zwart is. Moeder Christina (Katharine Hepburn) accepteert de beslissing van haar dochter om met John te trouwen, maar vader Matthew (Spencer Tracy) is geschokt door deze interraciale romance. De ouders van John zijn eveneens verbijsterd. Beide families worden gedwongen om tegenover elkaar te zitten en elkaars intolerantie te onderzoeken. Wat begint als een feestelijke dag, verandert in een avond vol verhitte discussies en zorgen over de ingewikkelde toekomst van het paar.

De baanbrekende film is gemaakt tijdens een periode van maatschappelijke onrust en regisseur Stanley Kramer wist de vooroordelen in de samenleving goed boven water te krijgen. Tot de historische burgerrechtenzaak Loving vs. Virginia uit 1967, slechts vijf maanden voor de première van Guess Who's Coming to Dinner, was het huwelijk tussen zwarte en witte Amerikanen nog steeds illegaal in delen van de VS. De empathische film lijkt licht aan de oppervlakte, maar geldt nu als een belangrijk keerpunt in de filmgeschiedenis. Guess Who's Coming to Dinner werd genomineerd voor tien Oscars en won er twee, waaronder één voor Hepburn.

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Stanley Kramer

Productiejaar

1967

Productieland(en)

US

Originele titel

Guess Who's Coming to Dinner

Lengte

108 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Guess Who's Coming to Dinner (Stanley Kramer, US 1967)
still Guess Who's Coming to Dinner (Stanley Kramer, US 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op