Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Victor Kossakovsky / NO, US, 2020 / 93 min.

Onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. Meesterobservator Victor Kossakovsky (Belovy, Tishe!, Aquarela) maakt haar leven wonderbaarlijk meeslepend.

Poster Gunda

In het mooiste zwart-wit gefilmd, met magnifieke camerawerk en alleen de geluiden van de dieren zelf, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht. Extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

Meryl Streep onder de varkens

Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaireregisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”.

We volgen Gunda terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Een unieke film, die een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Victor Kossakovsky

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NO, US

Originele titel

Gunda

Lengte

93 min.

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Still Gunda
Still Gunda

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op