Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Image

Hail, Caesar!

Ethan Coen, Joel Coen / US, GB, 2016

Excentrieke satire over het Hollywood van de jaren 50, waarin een ‘studio fixer’ zich in allerlei bochten moet wringen om de problemen van de studio op te lossen. George Clooney speelt de ontvoerde acteur uit een megaproductie genaamd Hail, Caesar!.

Hail

In de filmische speeltuin van de Coens is het weer een vrolijk boel, met pastiches uit musicals, cowboyfilms en “prestigieuze” epische bijbelfilms à la Cecil B. DeMille, vol met onnavolgbare oneliners die alleen de Coens kunnen schrijven.

Eddie Mannix (Josh Brolin) is een “studio fixer” die ervoor moet zorgen dat de illusie van Hollywoods glamour en fatsoen overeind blijft in een tijd van moreel verval en sociaal-politieke onrust. Hij moet de productie soepel laten verlopen en topacteurs uit de krantenkoppen zien te houden. Maar hij heeft veel op zijn bordje: een van zijn steracteurs (George Clooney) is ontvoerd door “communisten”, en America's Sweetheart HotJuliete Moran (Scarlett Johansson) is ongetrouwd zwanger geraakt, zodat er een verhaal moet worden verzonnen om haar reputatie te beschermen. Ondertussen staat high brow-regisseur Laurence Lorenz (Ralph Fiennes) op de rand van een zenuwinzinking als hij een niet al te slimme acteur uit een cowboyfilms moet casten in zijn serieuze karakterstudie. De Coens schreven met Hail, Caesar! een liefdesbrief aan The Golden Age of Hollywood, waarbij ze hun geliefde vele plaagstootjes uitdelen. Ze maakten een oprecht eerbetoon aan wat André Bazin “het genie van het systeem” noemde, waarbij ze elk moertje en boutje van het Hollywoodmechanisme blootleggen, om daarna in weergaloos mooie scènes de vervoering van de films uit die tijd op te roepen.

Vooaraf is een zwemfilmpje met Esther Williams uit de EYE-collectie te zien. In Hail, Caesar! speelt Scarlett Johansson de rol van Esther Williams.

Bij de première van Hail, Caesar! vertoont EYE de gerestaureerde versie van Ben Hur op 4K op 27 februari om 15:00 en 7 maart om 20:00 (Beneluxpremière van de restauratie). Ook is Heart of the Golden West (1942) met Roy Rogers te zien, op 9 maart om 19:30 op 35mm (uit de EYE-collectie).

“zorgvuldig...erg grappig... (**** NRC Handelsblad)

“...gemaakt met zichtbaar plezier...de liefde voor klassiek Hollywood spat er vanaf. (**** De Telegraaf)

“…overdadige komedie, met alle schwung van hun vroegere werk... prachtig vormgegeven sets...spat de lol á la O Brother, Where Art Thou? (2000) er vanaf...Hail, Caesar! werkt op zoveel lagen, dat het je gaat duizelen...Maar de pret werkt aanstekelijk... (***** De Filmkrant)

Details

Regisseur

Ethan Coen, Joel Coen

Productiejaar

2016

Productieland(en)

US, GB

Originele titel

Hail, Caesar!

0

Drager

DCP - encrypted

Hail caesar 02037998 st 10 s high
Hail caesar 02037998 st 11 s high 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op