Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The song lantern 1 c1943 toho co ltd

Hataraku ikka

Mikio Naruse / JP, 1939

De film is ook bekend als Working Family en onder de Japanse titel Hataraku ikka.©1939 Toho Co., Ltd.

Thesonglantern poster

Maar liefst elf leden telt de Ishimura-familie en alle elf moeten ze hard werken om zich staande te houden. Het verhaal speelt zich af in een tijd dat Japan zich opmaakt voor de oorlog – in 1931 was het Mantsjoerije al binnen gevallen –, de militaire propaganda alomtegenwoordig is en de Depressie voortduurt. Van de bevolking wordt een ijzeren optimisme gevraagd, maar voor de lagere middenklasse is het leven hard. Wanneer de vier zonen van de familie zich tegen de autoriteit van de vader keren, komt het economisch overleven in gevaar.

De films van Naruse, zelf in grote armoede opgegroeid, bewegen zich vaak binnen de begrenzing van het familieleven. Naruse schilderde huiselijke drama”s vaak door de ogen van vrouwelijke hoofdpersonages – geen vanzelfsprekendheid in het nog strikt patriarchale Japan. Ook de parallel tussen de het autoritaire militarisme en de rol van de dominante vader was in die tijd gedurfd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mikio Naruse

Productiejaar

1939

Productieland(en)

JP

Originele titel

Hataraku ikka

0

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Mikio Naruse

De eerste feministische filmmaker van Japan, zo werd Mikio Naruse (1905-1969) genoemd. Naruses vrouwen, zoals ultiem belichaamd door zijn steractrice Hideko Takamine, zijn sterk, berekenend, vulgair, humoristisch, onafhankelijk én aantrekkelijk, omdat ze zich er veelal van bewust zijn dat hun lichaam hun enige kapitaal is. Naruse maakte films vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Een uniek element binnen de mannenmaatschappij van de toenmalige Japanse filmwereld.

Lees meer
still Floating Clouds
Whole family works 1 c1939 toho co ltd
Whole family works 3 c1939 toho co ltd
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op