Hataraku ikka
Mikio Naruse / JP, 1939
De film is ook bekend als Working Family en onder de Japanse titel Hataraku ikka.©1939 Toho Co., Ltd.
Maar liefst elf leden telt de Ishimura-familie en alle elf moeten ze hard werken om zich staande te houden. Het verhaal speelt zich af in een tijd dat Japan zich opmaakt voor de oorlog – in 1931 was het Mantsjoerije al binnen gevallen –, de militaire propaganda alomtegenwoordig is en de Depressie voortduurt. Van de bevolking wordt een ijzeren optimisme gevraagd, maar voor de lagere middenklasse is het leven hard. Wanneer de vier zonen van de familie zich tegen de autoriteit van de vader keren, komt het economisch overleven in gevaar.
De films van Naruse, zelf in grote armoede opgegroeid, bewegen zich vaak binnen de begrenzing van het familieleven. Naruse schilderde huiselijke drama”s vaak door de ogen van vrouwelijke hoofdpersonages – geen vanzelfsprekendheid in het nog strikt patriarchale Japan. Ook de parallel tussen de het autoritaire militarisme en de rol van de dominante vader was in die tijd gedurfd.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Mikio Naruse
Productiejaar
1939
Productieland(en)
JP
Originele titel
Hataraku ikka
Ondertiteling
ENG
Drager
35mm
Onderdeel van
Mikio Naruse
De eerste feministische filmmaker van Japan, zo werd Mikio Naruse (1905-1969) genoemd. Naruses vrouwen, zoals ultiem belichaamd door zijn steractrice Hideko Takamine, zijn sterk, berekenend, vulgair, humoristisch, onafhankelijk én aantrekkelijk, omdat ze zich er veelal van bewust zijn dat hun lichaam hun enige kapitaal is. Naruse maakte films vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Een uniek element binnen de mannenmaatschappij van de toenmalige Japanse filmwereld.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.