Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt zp 7855 63

Havinck

Frans Weisz / NL, 1987 / 102 min.

Na een dramatisch ongeluk probeert de succesvolle maar emotioneel beklemde advocaat Havinck de relatie met zijn kritische dochter op orde te krijgen. Makkelijk gaat dat niet. Met zijn sensitieve verfilming van Marja Brouwers' debuutroman won Frans Weisz de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Willem Nijholt won een Gouden Kalf, in Cannes was de film te zien in de prestigieuze Un Certain Regard-selectie.

02807s00

“Eind jaren tachtig stond ik te tanken bij een benzinepomp in Abcoude toen ik op de radio hoorde dat mijn film Havinck was genomineerd voor vijf of zes Gouden Kalveren”, herinnerde Weis zich in een interview met HP De Tijd. “Het was alsof er een lamp in me ging branden. Dat gevoel. Het heeft te maken met dat mensen iets herkennen waarvan je dacht dat ze dat nooit zouden doen.”Het is een typische Frans Weiz-uitspraak, waarin de stem doorklinkt van de perfectionist en de vakman die Weisz is: tevredenheid over wat volbracht is kent hij niet, altijd is er de twijfel of hij heeft voldaan aan zijn eigen kwaliteitsstandaard.

vaderdochterverhaal

Over Havinck – zijn eerste film na Een zwoele zomeravond (1982) – hoefde hij zich geen zorgen te maken: de in een filmhoofdrol debuterende Nijholt gaf een indringende vertolking van Havinck; deze succesvolle, maar emotioneel beknelde Amsterdamse advocaat probeert na de dood van zijn vrouw Lydia het contact met zijn dochter Eva (Anne Martien Lousberg) aan te halen.Weisz filmde subtiel de spanningen die kunnen optreden in families na schokkende gebeurtenissen. Eva wijst haar vader op zijn falen: zijn huwelijk was mislukt, zijn minnares hield hij geheim: was Lydia”s auto-ongeluk zelfmoord?

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz” nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Als cameraman koos Weisz – geen onbekende in de inner circle van de Italiaanse filmwereld – een grote naam. Giuseppe Lanci was eerder betrokken bij de films van Andrej Tarkovski en de gebroeders Taviani.

Details

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

1987

Productieland(en)

NL

Originele titel

Havinck

Lengte

102 min.

Drager

35mm

Nl fma bt zp 7855 62
Nl fma bt zp 7855 71
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op