Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Heaven (Tom Tykwer, DE/FR/GB/US 2002)

Heaven

Tom Tykwer / DE, FR, GB, US, 2002 / 95 min.

Voor zijn eerste internationale productie strikte Tom Tykwer gelijk Cate Blanchett voor de hoofdrol – en trad in de voetsporen van Krzysztof Kieslowski, die het originele scenario schreef. Blanchett is Phillipa, een vrouw die een drugsdealer wil doden, waarbij onschuldigen sterven.   

poster Heaven (Tom Tykwer, DE/FR/GB/US 2002)
Thriller, liefdesverhaal en morele parabel ineen: Heaven kent een complexe storyline waarin het wraakzuchtig handelen van de hoofdpersoon en het toeval van de coup de foudre – het plotseling ontbranden van de liefde – onder de loep worden genomen.

De Engelse lerares Philippa (Blanchett) woont in Turijn. Wanneer ze ontdekt dat haar echtgenoot en vier van haar leerlingen zijn gestorven door een overdosis drugs, besluit ze het heft in eigen handen te nemen. Philippa plant een bom die niet de dealer doodt, maar vier onschuldige mensen. De politie ziet de explosie als een politieke terreurdaad.

Op het bureau raakt de jonge rechercheur Filippo (Giovanni Ribisi) die Philippa’s verklaringen vertaalt, in vuur en vlam voor de in shock verkerende Britse vrouw. Alles zal hij in het werk stellen om ervoor te zorgen dat Philippa vrijkomt, een vernuftig plan is in de maak.

Gegrepen

Aan Heaven ligt een oorspronkelijk scenario van Krzysztof Kieslowski en diens vaste scenarist Krzysztof Piesiewicz ten grondslag. De Poolse filmer werkte aan een nog te verfilmen drieluik, getiteld ‘Heaven, Hell and Purgatory’ toen hij op 54-jarige leeftijd overleed tijdens een hartoperatie. Tykwer liet weten vooral gegrepen te zijn door de thematiek van Kieslowski’s trilogie: schuld, noodlot en vergeving – zaken die hem na aan het hart liggen, liet de regisseur weten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Tom Tykwer

Productiejaar

2002

Productieland(en)

DE, FR, GB, US

Originele titel

Heaven

Lengte

95 min.

Taal

English, Italian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still Heaven (Tom Tykwer, DE/FR/GB/US 2002)
still Heaven (Tom Tykwer, DE/FR/GB/US 2002)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op