Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Phoca thumb l h1f5 akt1 2k master 00121104

Heimat - Auf und davon und zurück

Edgar Reitz / DE, 1984 / 58 min.

Meesterlijke en intieme familiekroniek – het magnum opus van Edgar Reitz – over het fictieve dorpje Schabbach. In vier blokken van vier uur volgen we Maria, die we zien opgroeien van een 17-jarige meisje tot oude vrouw. Beeldschone digitale restauratie die vier jaar in beslag nam.

Heimat 1 poster lr 0

In hoofdstuk 4 komt er een brief uit Amerika, net als Maria Paul vergeten is en gelukkig is met Otto. Het briefhoofd vermeldt “Simon Electric Company, Detroit, USA”. Hij schrijft dat hij op bezoek wil komen. Maria weet niet wat ze ermee aan moet.

Otto wordt in Trier gelegerd. Maria en Anton gaan naar Hamburg om Paul op te wachten. Maar hij krijgt geen inreisvisum omdat hij geen Arische afstamming kan bewijzen. Zelfs de hulp van Eduard en Wilfried Wiegand mag niet baten. Hij keert naar Amerika terug. Op de radio kondigt Hitler aan dat “de agressie van de Polen vanaf vandaag wordt vergolden”. De oorlog is begonnen.

De oorlog gaat niet onopgemerkt voorbij aan de Hunsrück. Nabij Schabbach ligt het wrak van een neergehaald Brits vliegtuig. De kinderen vertellen dat de piloot gewond is. Wiegand en zijn SS”ers schieten de piloot koelbloedig dood. Otto valt in ongenade omdat de nazi”s erachter komen dat hij verre Joodse voorouders heeft. Zijn diensten als ingenieur zijn niet meer gewenst. Hij weet niet dat Maria ondertussen van zijn zoon, Hermann bevallen is. Uit Hamburg arriveert Martha, Antons verloofde. Zij is hoogzwanger. Anton vecht aan het Oostfront.

Details

Regisseur

Edgar Reitz

Productiejaar

1984

Productieland(en)

DE

Originele titel

Heimat - Auf und davon und zurück

Lengte

58 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Phoca thumb l h1f5 akt1 2k master 00120010
Phoca thumb l h1f5 akt2 2k master 00135259
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op