Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Helium1

Helium

Eché Janga / NL, 2013 / 79 min.

Opmerkelijk, door Variety geprezen debuut van voormalig Filmacademiestudent Eché Janga handelt over een oudere gangsterbaas die onderduikt op Texel. Janga besteedt veel aandacht aan de innerlijke gemoedstoestand van de personages. Hoofdrol voor Hans Dagelet als de oude gangsterbaas, indrukwekkend camerawerk.

Heliumposter

Een verlaten vakantiepark op Texel biedt de ondergedoken gangster Frans Weeling een schuilplaats voor een groep rivaliserende Nigeriaanse gangsters. Van de ondoordringbare Frans gaat een rustige, dreigende kracht uit, die wordt versterkt door de desolate plek waar hij verblijft. De tijd lijkt stil te staan op het eiland, een gevoel dat Janga knap weet te vangen in stemmige shots van eenzame stranden buiten het toeristenseizoen.

De innerlijke gemoedstoestanden zijn in Helium belangrijker dan de plot. Na het plotselinge besef van de leegte van zijn leven, keert Frans als een ander mens van Texel terug, zonder de meedogenloosheid die nodig is om aan de top van de gangsterpyramide te staan. Het verfijnde sounddesign draagt bij aan de onbestemde melancholie waarvan deze opmerkelijke film is doordrenkt.

Variety was zeer te spreken over Helium. Het vakblad zag overeenkomsten met met het werk van John Cassavetes en sprak van een “striking debut”.

“…overdonderende Nederlandse debuut…duidelijke visie…gevoel voor sfeer…Een maker om in de gaten te houden. (**** De Filmkrant)

“…stijlvast en beklemmend misdaaddrama…sterk…verfrissend…opvallend fraai portret… (**** Volkskrant)

“…memorabel personage…prettig onderhuidse dramatiek…uitstekende cameraman…groot talent… (Het Parool)

Details

Regisseur

Eché Janga

Productiejaar

2013

Productieland(en)

NL

Originele titel

Helium

Lengte

79 min.

Drager

DCP non-encrypted

Helium3 0
Helium2 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op