Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Here (Bas Devos, BE 2023)

Here

Bas Devos / BE, 2023 / 84 min.

Subtiel stadsportret van Brussel aan de hand van de ontmoeting tussen de Roemeense bouwvakker Stefan en de Brusselse botanicus Shuxiu. Zij wijst Stefan op de vele mossoorten tussen de stenen van de stad. Fraaie slow-cinema van een Vlaamse zenmeester. 

poster Here (Bas Devos, BE 2023)

Als Stefan zich opmaakt voor zijn vier weken durende zomervakantie – hij wil z’n moeder opzoeken in Roemenië – kijkt hij nog een keer in zijn ijskast. Die is nog niet leeg, van de groenten maakt Stefan soep om uit te delen aan vrienden, bekenden en passanten op straat.

Op zijn tochten door Brussel komt hij de Chinees-Belgische Shuxiu tegen. Zij werkt in een restaurant en is bezig met haar proefschrift over mossen in stedelijke omgeving. Shuxiu neemt Stefan mee op haar tochten door de stad en de bossen rond Brussel, hij ziet dingen die hij daarvoor nooit heeft waargenomen. Het oeroude mos blijkt bouwsteen te zijn voor intrigerende, onverwoestbare ecosystemen.

Rustgevend portret

De vierde speelfilm van de Vlaamse regisseur Bart Devos kreeg onderscheidingen voor het camerawerk en regie. Devos filmde in het ongebruikelijke 4:3-formaat, wat de opnamen het aanzien geeft van oude polaroidfoto’s – samen vormen ze een kalm, rustgevend portret van een stad met onverwachte kanten en onverwachte interacties tussen bewoners.

Bijzonder is ook de inzet van de geluidsband; omdat Devos weinig belang hecht aan dialogen die de handeling voort moeten stuwen, zijn het de geluiden van de stad die een belangrijke rol krijgen toebedeeld. Uiteindelijk ervaart de kijker Brussel als een symbiose van stadslawaai, mensen, beton en groen.

Voorfilm van een minuut

Te zien: Johan Rijpma's Primary Expansion (2012, 1'). Stippen in primaire kleuren worden structuren; de overlappende kleuren creëren weer geheel nieuwe kleuren en structuren.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Bas Devos

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BE

Originele titel

Here

Lengte

84 min.

Taal

Frans, Roemeens, Chinees, Nederlands

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

still Here (Bas Devos, BE 2023)
still Here (Bas Devos, BE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op