Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Herfstsonate (Autumn Sonata) (Ingmar Bergman, DE/NO/SE/GB/FR 1977)

Herfstsonate

Ingmar Bergman / DE, NO, SE, GB, FR, 1977 / 93 min.

In haar laatste grote filmrol speelde Ingrid Bergman tegenover Liv Ullman – het was de eerste en enige keer dat ze geregisseerd werd door Ingmar Bergman. In Herfstsonate is ze Charlotte, een gevierde pianiste die altijd gekozen heeft voor haar carrière.

poster Herfstsonate (Autumn Sonata) (Ingmar Bergman, DE/NO/SE/GB/FR 1977)

Nadat ze haar kinderen jarenlang heeft verwaarloosd, bezoekt de gerenommeerde Zweedse concertpianiste Charlotte haar dochter Eva. Ze is geschokt als ze ziet dat haar andere, emotioneel labiele dochter Helena ook aanwezig is. De spanning tussen de vrouwen loopt op, tot alle opgekropte gevoelens tijdens een nachtelijk gesprek naar boven komen.

Cameraman Sven Nykvist kruipt dicht op de huid van de personages; woede, verdriet, tranen tekenen de gezichten van moeder en dochter die elkaar de maat nemen in lange verbale confrontaties – maar het zijn vooral de gezichten die spreken.

Getroebleerd

Herfstonate gold al gauw als klassieker vanwege het fenomenale spel van icoon Ingrid Bergman, in haar laatste filmrol. Regisseur Bergman had zijn naamgenote weten aan te zetten tot gelaagd, intens spel in een freudiaans geïnspireerde vertelling over getroebleerde relaties tussen ouders en kinderen.

De film past naadloos in Bergmans opvatting – hij was de zoon van een strenge dominee – dat het leven een pijnlijke gang door de diepte en de duisternis is, waarbij de filmmaker de taak heeft “af te dalen in de donkere kamers van onze zielen”.

Herfstsonate (Höstsonaten) was een van Bergmans laatste grote bioscoopfilms; na Fanny och Alexander (1982) regisseerde hij alleen nog maar tv-films (en theaterstukken), waarvan er twee nog te zien waren op het grote doek.

Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1977

Productieland(en)

DE, NO, SE, GB, FR

Lengte

93 min.

Taal

Swedish, English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Herfstsonate (Autumn Sonata) (Ingmar Bergman, DE/NO/SE/GB/FR 1977)
still Herfstsonate (Autumn Sonata) (Ingmar Bergman, DE/NO/SE/GB/FR 1977)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op