Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 1 het einde van de wereld

Het einde van de wereld

Saskia van den Heuvel / NL, 2016

Het einde van de wereld verhaalt van de plek waar ooit het ommuurde Asterdorp stond, heropvoedplaats voor ‘asocialen’, vlak achter de noordelijke IJ-oever. Nu is het een gewild stukje Amsterdam-Noord dat bruist van leven en onderkomen biedt aan het EYE Collectiecentrum.

Still 16 het einde van de wereld

Regisseur Saskia van den Heuvel tekende de verhalen van de hoofdpersonen op tegen het decor van de renovatie van het poortgebouw van Asterdorp, het voormalige atelier van beeldhouwer André Volten. Het is het enige huis dat nog overeind staat van het in 1927 aangelegde dorp voor “ontoelaatbaren”: mensen die nog niet geschikt werden geacht voor een gemeentewoning.

Oude Noordelingen, nu ruim boven de tachtig, vertellen met een lach en een traan over de grote armoede, de saamhorigheid, het kattenkwaad en de opstootjes. Joodse overlevenden vertellen over de gedwongen verhuizing naar het dorpje dat in 1942 het vierde getto van Amsterdam werd. En André Volten (1925-2002) geeft off-screen acte de présence; in oude radiofragmenten horen we hem vertellen over die bijzondere plek waar hij vergroeid mee is geraakt.

Voor de reconstructie van het verleden liet Van den Heuvel zich inspireren door de film Dogville van Lars von Trier; ze recreëerde plattegronden van huisjes van Asterdorp in een studio; witte lijnen op een zwarte vloer, met slechts enkele meubelen. De oud-bewoners gaan er op bezoek. Van den Heuvels eerdere film over Asterdorp, Het vergeten getto ging mei 2016 in première in EYE.

Details

Regisseur

Saskia van den Heuvel

Productiejaar

2016

Productieland(en)

NL

Originele titel

Het einde van de wereld

0

Drager

DCP non-encrypted

Still 4 het einde van de wereld
Still 6 het einde van de wereld
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op