Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt kp 2111 28

Het meisje met het rode haar

Ben Verbong / NL, 1981 / 110 min.

Het verleden spreekt, niet alleen in tekst maar ook in beeld. Cultuurhistoricus dr. Wendy Burke houdt een inleiding bij Ben Verbongs verzetsfilm Het meisje met het rode haar, een van de films die ter sprake komt in haar net verschenen studie ‘Images of Occupation in Dutch Film’, een uitgave van EYE Filmmuseum en Amsterdam University Press.   

120083

Burke belicht in haar boek hoe de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weerslag vond in de Nederlandse speelfilm vanaf 1962. “Images of Occupation in Dutch Film” is de nieuwste uitgave in de door EYE en AUP gestarte reeks Framing Film. De schrijfster leidt de voorstelling in EYE – op 35mm – in met een korte lezing.

jong in het verzet

Met De overval (1962, Paul Rotha), Soldaat van Oranje (1977, Paul Verhoeven) en De aanslag (1986, Fons Rademakers) is Het meisje met het rode haar een van de bekendste titels uit het genre van de Nederlandse oorlogsfilm. Verbong baseerde zich op het verhaal van de jonge Haarlemse rechtenstudente Hannie Schaft (Renée Soutendijk) die met haar vriend Hugo (Peter Tuinman) deelnam aan het communistische verzet tegen de nazi”s; beide werden opgepakt en gefusilleerd.

Naar het boek van schrijver en (oud-)communist Theun de Vries; de muziek werd gecomponeerd door Nicola Piovani. Wendy Burke is Research Associate Culture and Media aan het King”s College in Londen. De vertoonde kopie is deel van de EYE-collectie.

Details

Regisseur

Ben Verbong

Productiejaar

1981

Productieland(en)

NL

Originele titel

Het meisje met het rode haar

Lengte

110 min.

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Nl fma bt kp 2111 23
Nl fma bt kp 2111 34
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 June — 29 September 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op