Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rijksmuseumstill1

Het nieuwe Rijksmuseum: De film

Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum.

Rijksmuseumposter

In de filmversie van de geroemde tv-serie (Zilveren Nipkowschijf, speciale Gouden Kalf) blijven de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang zeker niet onvermeld, maar het accent komt nu te liggen op wat achter de schermen de hoofdzaak was: de kunst.

Als in 2003 optimistisch wordt begonnen aan de verbouwing van het Rijksmuseum denkt men de deuren te kunnen heropenen in 2008. De restauratie wordt echter vanaf het begin geplaagd door stroeve tegenkrachten, en de opening – inmiddels met nieuwe directeur Wim Pijbes – laat op zich wachten tot 2013. De kunst is al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder.Oeke Hoogendijk volgt de conservatoren, werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; de directeuren, die op vele fronten strijd moeten leveren; de huismeester, die al die jaren dag en nacht “zijn” gebouw scherp in de gaten houdt. 400 uur beeldmateriaal samengebald tot één enerverende film.

Beeld en Geluid IDFA Award voor Beste Nederlandse documentaire.

“…scherp oog voor details…vol met meeslepende verhalen en veelzeggende miniaturen. Als het museum zelf. (***** Het Parool)

“…monumentale verslag…net als het gebouw zal het de tijd weerstaan… Prachtig moment… heldere evenwicht tussen drama en distantie… (***** VPRO/Cinema.nl)

“…schitterend…prachtige muziek…fenomenale documentaire die terecht de hele wereld over gaat. (***** De Telegraaf)

Details

Rijksmuseumstill2
Rijksmuseumstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op