Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Veerle Baetens / BE, NL, 2023 / 111 min.

Intrigerende bewerking van Lize Spits gelijknamige debuutroman door Veerle Baetens, die met Het smelt haar regiedebuut maakt. Hoofdpersoon Eva, een teruggetrokken jonge vrouw, keert terug naar haar geboortedorp en herbeleeft een trauma uit haar jeugdjaren.

poster Het smelt (Veerle Baetens, BE/NL 2023)

Het overkomt niet iedereen, je allereerste speelfilm gelijk in wereldpremière zien gaan op het Sundance Film Festival, het mekka van de independent film. Die eer viel Veerle Baetens ten deel, de acteur die eerder bekendheid verwierf door haar optreden in Felix van Groeningens veelgeprezen The Broken Circle Breakdown (2012).

Sindsdien ontwikkelde Baetens zich als scenarioschrijver voor een tv-serie, regie was de volgende stap. Een mogelijkheid diende zich aan: slechts een maand na de uitbreng van Lize Spits debuutroman, de bestseller Het smelt (2016), werd Baetens benaderd met de vraag of ze een bewerking van het boek wilde verfilmen; zes jaar later was het scenario – geschreven met coscenarist Maarten Loix – af.

Groot blok ijs

In de film zien we hoe eindtwintiger Eva (Charlotte De Bruyne), de teruggetrokken levende assistent van een fotograaf, zich opmaakt voor het vertrek naar haar geboortedorp. Op facebook heeft ze een oproep gezien voor de herdenking van een jeugdvriend – ze besluit af te rekenen met traumatische gebeurtenissen in een zomer van dertien jaar geleden; in de koelbox gaat een groot blok ijs mee…

Als dertienjarige raakte Eva (Rosa Marchant), kind in een lichtelijk disfunctionele familie, met haar twee beste vrienden Tim en Laurens verwikkeld in manipulatieve spelletjes met andere kinderen, haar loyaliteit aan de twee jongens leidde tot traumatische ervaringen. De film ontrafelt het verleden en laat zien hoe beklemmend het isolement kan zijn van kinderen die door hun omgeving (ouders) niet worden gezien en die leren voorgoed te zwijgen.

Voorfilm

Voorafgaand aan Het Smelt ziet u de Ultrakort-film Crumble van Max Peterse en Eileen Boeijkens. In deze animatiefilm houdt een angstige steen zich krampachtig vast aan de plek die hij kent. Totdat de grond onder hem begint af te brokkelen.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Veerle Baetens

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BE, NL

Originele titel

Het smelt

Lengte

111 min.

Taal

Nederlands, Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Het smelt (Veerle Baetens, BE/NL 2023)
still Het smelt (Veerle Baetens, BE/NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op