Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bigfun

Hiphop Cinema: Big Fun in the Big Town + Juice

Een avond vol hiphop: Bram van Splunteren, regisseur van de onvolprezen documentaire Big Fun in The Big Town (1986), over de New Yorkse hiphopscene, gaat na de vertoning van zijn film in gesprek met Reguillo Wijngaarde, oprichter van Da Bounce Urban Film Festival, over de verbeelding van hiphop(cultuur) in film. Aansluitend: het rauwe grotestadsdrama Juice (1992), met hiphoplegende Tupac Shakur in de hoofdrol.

Poster juice eye filmmuseum

Van Splunteren, jarenlang muziekdocumentairemaker voor de VPRO, trok midden jaren tachtig naar de Big Apple om de hiphopcultuur in beeld te vangen, vlak voor die wereldwijd erkenning vond.

Na vertoning van de documentaire een gesprek met regisseur Van Splunteren, Requillo Wijngaarde van Da Bounce Urban Film Festival en Soortkill van SMIB - een multidisciplinair kunstcollectief uit de Bijlmer - over hiphop en film.

Juice (Ernest R. Dickerson, US 1992, 95')

Over vier vrienden in de zwarte gemeenschap van Harlem; Bishop (Tupac Shakur), Steel, Raheem en Q doen hun best om aan de goede kant van de wet te blijven, maar misdaad blijkt te lonen. Hun leven in het groezelige New York van begin jaren 90 wordt begeleid door beroemde rappers als Eric B. & Rakim, Salt-N-Pepa en Big Daddy Kane.

Regie door Ernst R. Dickerson, de vaste cameraman van Spike Lee. Tupac Shakur overleed vier jaar na uitbreng van de film; hij werd doodgeschoten in een drive-by shooting, de daders zijn nooit achterhaald.

Juice draait ook in een extra voorstelling op 23 september

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Sound: POP!

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Lees meer
still The Man Who Fell to Earth
Juice eye filmmuseum 2
Juice eye filmmuseum 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op