Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Hit the Road (Panah Panahi, IR 2021)

Hit the Road

Panah Panahi / IR, 2021 / 93 min.

Als zoon van een beroemde én door de overheid vervolgde Iraanse filmmaker aarzelde Panah Panahi lang over zijn roeping. Zijn debuutfilm, die zowel schatplichtig is aan het werk van zijn vader als dat van die andere beroemde landgenoot, Abbas Kiarostami, neemt de kijker mee op een onvergetelijke roadtrip.

poster Hit the Road (Panah Panahi, IR 2021)

Een Iraans gezin van vier plus hond reist per auto in de richting van de Turkse grens. Aan het stuur: de oudste zoon. Naast hem zijn moeder, en achterin de jongste zoon en de vader, de laatste met een been in het gips.

Het waarom van de lange autorit blijft lang onduidelijk, maar zeker is dat het gezin zijn schepen achter zich heeft verbrand. De kijker huilt en lacht mee met het viertal dat een ongewisse toekomst tegemoet gaat, en laat zich betoveren door de jongste telg, met onweerstaanbare energie gespeeld door supertalentje Rayan Sarlak.

Krachtige stem

Hit the Road werd geregisseerd Panah Panahi, zoon van Jafar Panahi, de filmmaker die al een carrière lang door de Iraanse autoriteiten wordt gedwarsboomd. Het weerhield zoon Panah er niet van hetzelfde carrièrepad te kiezen als de vader. In zijn afwisselend geestige en hartverscheurende speelfilmdebuut laat hij bovendien al meteen een krachtige eigen stem horen.

Panah Panahi's debuut was in 2021 een van de verrassingen van het Cannes-filmfestival. De film was er te zien in de Quinzaine des Réalisateurs-selectie en won daarna diverse prijzen, waaronder tweemaal een onderscheiding voor Beste film (London International Film Festival; Mar del Plata International Film Festival).

Panahs vader Jafar Panahi werd onlangs opnieuw opgepakt toen hij opheldering vroeg over de aanhouding van twee collega-cineasten, Mohammad Rasoulof - van wie Eye binnenkort de film There's no evil vertoont - en Mostafa Al-Ahmad. Hij moet nu naar verluidt zes jaar gevangenis uitzitten op grond van een eerdere veroordeling uit 2011.

Voorfilm

Voorafgaand aan de hoofdfilm ziet u de korte film (5') Renault 5 van Kaweh Modiri uit 2014. Deze voorfilm speelt zich af in de jaren ’80 van de vorige eeuw en wordt verteld vanuit het perspectief van de jongste zoon. Een Iraanse familie, pas geïmmigreerd naar Nederland, probeert in hun Renault 5 op weg te gaan naar een familiebijeenkomst, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

...droomdebuut...fantastisch...geweldige vondsten...ongelooflijke energie...grote nieuwe aanwinst...onvergetelijk... magisch... hemelse hommage...Heel knap...verrassend originele tragikomedie. (***** Trouw)

...schatkamer...virtuoze manier...geweldig... (**** NRC Handelsblad)

...betoverende mix van weemoed, levenslust en verbeelding...prachtig...geweldig gespeeld...ongelooflijk knap... (**** De Volkskrant)

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Panah Panahi

Productiejaar

2021

Productieland(en)

IR

Originele titel

Jaddeh Khaki

Lengte

93 min.

Taal

Perzisch , Engels

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

still Hit the Road (Panah Panahi, IR 2021)
still Hit the Road (Panah Panahi, IR 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op