Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Hitchock truffaut wes anderson

Hitchcock/Truffaut

Kent Jones / FR, US, 2015 / 80 min.

In 1962 interviewde François Truffaut een week lang de ‘master of suspense’ Alfred Hitchcock. De neerslag daarvan werd het klassieke filmboek Hitchcock/Truffaut, dat nog steeds geldt als de bijbel voor beginnende filmers. Filmkenner Kent Jones sprak met hedendaagse regisseurs over het boek, aan het woord komen o.a. Richard Linklater, Martin Scorsese en Wes Anderson.

Poster hitchcocktruffaut a0 hr

Een kleine vijftig jaar na de verschijning van Hitchcock/Truffaut (1967), het boek waarvan gezegd wordt dat het “de filmacademie overbodig maakt”, voelde Jones, artistiek directeur van het New York Film Festival, filmmakers aan de tand. Met de Franse criticus en historicus Serge Toubiana selecteerde hij cruciale passages uit Hitchcock/Truffaut en gebruikte die als startpunt voor de gesprekken.

Hoe heeft Hitchcocks these van de “pure cinema” het werk beïnvloed van regisseurs als Martin Scorsese, Wes Anderson of Olivier Assyas? Klassiekers als The Birds, Psycho en Rear Window passeren de revu, David Fincher legt welbespraakt uit dat Hitchcock een bijzondere gave had: het vermogen om de structuur van een verhaal beeldend uit te denken. Het is de reden dat je Rear Window met het geluid uit kunt zien en toch perfect kunt begrijpen.

“#2 Must See Film van de Maand (**** De Filmkrant)

“Hitchcock/Truffaut een masterclass op zichzelf, die duidelijk maakt waarom Hitchcock er zowel voor filmmakers als voor filmfans nog altijd toe doet. (**** Het Parool)

“…verplichte kost voor cinefielen…voor filmfanaten is Hitchcock/Truffaut sowieso een feestje… (**** De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kent Jones

Productiejaar

2015

Productieland(en)

FR, US

Originele titel

Hitchcock/Truffaut

Lengte

80 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
Hitchock truffaut david fincher
Hitchock truffaut peter bogdanovich
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op