Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Hollywoodgate

Hollywoodgate

Ibrahim Nash'at / DE, US, 2023 / 90 min.

Als in 2021 de laatste Amerikaanse troepen Afghanistan verlaten, grijpen de taliban de macht. De Egyptische filmmaker Ibrahim Nash’at legt van dichtbij vast hoe de taliban zich transformeren tot een militair regime.

poster IDFA 2023

Met een tolk en een camera reist de Egyptische documentairemaker Ibrahim Nash’at in 2021, daags na de terugtrekking van het Amerikaanse leger, naar Afghanistan. Om te aanschouwen, zoals hij het zegt, in wier handen het land is achtergelaten. Hij krijgt toestemming om een commandant van de taliban te volgen die zich installeert op Hollywoodgate, waarvan wordt beweerd dat het een verlaten CIA-basis is. Het is een fase waarin de taliban zich transformeren van guerrillabeweging naar een militair regime.

Hoe werk je onder de controle van zo’n organisatie, die jou beschouwt als pion in hun propaganda? Het antwoord van deze film ligt in de schijnbaar onbeduidende momenten, die als doorkijkgaten in dat imago fungeren. Een absurdistische inspectie van achtergelaten gymtoestellen, een nachtelijke militaire operatie waarbij Nash’at aan de kant van de weg moet wachten. In plaats van te stoppen met filmen, richt hij zijn camera op de maan, met het geluid van schoten in de verte. Zo ondermijnt hij het verhaal dat de taliban willen vertellen, zonder het gevaar ervan te bagatelliseren. Een complexe koorddans die de film met verve uitvoert.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ibrahim Nash'at

Productiejaar

2023

Productieland(en)

DE, US

Lengte

90 min.

Taal

English, Dari

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op