Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Holy Spider (Ali Abbasi, DK 2022)

Holy Spider

Bekijk trailer

Ali Abbasi / DK, DE, SE, FR, 2022 / 116 min.

Donkere thriller van Ali Abassi, gelauwerd regisseur van Gräns, over een Iraanse journaliste die een seriemoordenaar volgt in Irans spirituele hoofdstad Mashhad. De ‘Spider Killer’ wil de straten zuiveren van het Kwaad, voor hem belichaamd door vrouwelijke sekswerkers. 

poster Holy Spider (Ali Abbasi, DK 2022)

Mashhad in de nacht. Weer maakt Saeed zich op om de stad, heilige plek voor de sjiieten, te bevrijden van alles wat haar ‘bezoedelt’. Op zijn motor doorkruist hij de straten, op zoek naar prostituees die hij in zijn web vangt en vervolgens vermoordt. De lijken blijven op straat achter.

Het duurt niet lang of de media duiken op de ‘Spider Killer’. Wie is hij, wat drijft hem? Sommigen zien in Saeed, ex-soldaat van de Iran-Irakoorlog, een held die morele zuiverheid van de natie bewaakt – sterjournaliste Rahimi reist af vanuit Teheran om de seriemoordenaar op het spoor te komen, met gevaar voor eigen leven…

Geen slasherfilm

Voor zijn derde lange speelfilm koos Ali Abassi, gelauwerd regisseur van Gräns, mix van liefdesverhaal, nordic noir en magisch realisme, voor de vorm van een donkere thriller. Het verhaal entte hij op ware gebeurtenissen: in 2000 en 2001 werd Iran opgeschrikt door een serial killer die zestien straatprostituees doodde uit ‘religieuze plicht’.

Abbas (woonachtig in Denemarken) benadrukt dat hij geen slasherfilm heeft willen maken “Ik wilde een film maken over een maatschappij die de seriemoordenaar ruimte geeft; Holy Spider gaat over de diepgewortelde misogynie in de Iraanse samenleving, die ik niet als religieus of politiek geïnspireerd zie, maar als cultureel bepaald. Iran kent een lelijke traditie van vrouwenhaat die vaak de kop opsteekt.”

...indrukwekkend...spannend...aanzienlijk meer dan een goed gemaakte genrefilm...bijzondere setting... (**** NRC Handelsblad)

...sfeervol...vol vuur...krachtige rol...spannend...verbijsterend... (**** De Volkskrant)

Zelden sluit een film beter aan bij de actualiteit... (**** Trouw)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ali Abbasi

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DK, DE, SE, FR

Originele titel

Holy Spider

Lengte

116 min.

Taal

Perzisch

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Holy Spider (Ali Abbasi, DK 2022)
still Holy Spider (Ali Abbasi, DK 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op