Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Home Movie Day 2023: 100 jaar 16mm

Home Movie Day 2023: 100 jaar 16mm

Home Movie Day 2023: 100 jaar 16mm

Tijdens de Home Movie Day 2023 een speciaal programma ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het 16mm-filmformaat, met analoge vertoningen van opdrachtfilms gemaakt door studenten van de Filmacademie. Gratis toegang.

poster Home Movie Day 2023: 100 jaar 16mm

De uitvinding van onbrandbare film voor de amateurmarkt en de komst van de kleine handzame 16mm-camera in 1923 was een kantelpunt in de filmgeschiedenis. De smalfilm werd al snel het consumentenformaat bij uitstek. Door het handzame productie- en projectieformaat was het bijzonder populair voor educatiedoeleinden, de overheid, verslaglegging aan het front, kunstenaar-filmers en distributie en vertoning.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het 16mm-filmformaat is er vandaag een speciaal programma met analoge vertoning van opdrachtfilms gemaakt door studenten van de Filmacademie. Onder leiding van Wim van der Aar, filmregisseur en verzamelaar van amateurfilms, reflecteren ze in hun werk op verschillende genrefilms op 16mm uit de Eye-collectie. Met een welkomstwoord van Mike van Rossum (Filmacademie) en Rommy Albers (curator Eye).

Eerbetoon

Home Movie Day in Eye is het internationaal eerbetoon aan de amateurfilm, dat sinds 2002 jaarlijks omstreeks dezelfde datum wordt georganiseerd. Tijdens deze gratis toegankelijke editie vieren we het 110-jarig bestaan van de amateurfilm. In 1923 – precies honderd jaar geleden – kwamen de eerste succesvolle filmcamera's op de markt waarmee amateurs zelf konden filmen: de Ciné-Kodak 16mm en de Pathé Baby 9,5mm.

Sweet Sixteen

Eye Filmmuseum viert in het programma 'Sweet 16 - De magie van van 100 jaar 16mm-film' het honderdjarig bestaan van het revolutionaire 16mm-filmformaat. Te zien zijn onder meer klassiekers van Ed van der Elsken en Johan van der Keuken en de experimentele queerfilms van Kenneth Anger. Speciale gast is Christopher Harris.

Gratis toegang. Reserveer je kaartje via 'Bestel tickets'.

Details

Productiejaar

2023

Lengte

90 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op