Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Home movie day still 3

Home Movie Day

EYE viert op 18 oktober de Home Movie Day, het wereldwijde eerbetoon aan de amateurfilm. Iedereen die oude familiefilms met beelden van Amsterdam op zolder heeft liggen, kan deze voor 8 oktober opsturen naar SuperSens. EYE vertoont vervolgens een selectie van de mooiste opnames op het grote doek.

Home movie day still 2

De jaarlijkse Home Movie Day is dé kans om de schoonheid en het belang van amateur- en familiefilms te ontdekken. Op de gratis toegankelijke editie op 18 oktober staan dit jaar familiefilms met amateuropnamen van Amsterdam op het programma, met als thema: Breng Amsterdam in beeld.Iedereen kan aan deze bijzondere dag bijdragen door amateurfilms op super 8, normaal 8 en 16mm-formaat op te sturen naar SuperSens. Daar worden de films op hun technische kwaliteit gecontroleerd, waarna EYE een selectie van de mooiste opnamen op het grote witte doek vertoont. Na afloop worden de films retour gegeven. De films kunnen tot en met 8 oktober worden opgestuurd of langsgebracht bij SuperSens, Wilgenweg 6, 1031 HV Amsterdam (www.supersens.nl).Inzenders zullen aanwezig zijn op de Home Movie Day in EYE, om de verhalen achter de films te vertellen, op 18 oktober tussen 15.00 en 18.30 uur. De toegang is gratis.

Programma

15.00 – 15.10 Inleiding15.10 – 16.00 Presentatie van Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) over de tentoonstelling Nieuw-West 50-60 die in 2011 in het Amsterdams Stadsarchief is getoond. In het kader van deze tentoonstelling zijn amateurbeelden van Nieuw-West verzameld; vertoning van een selectie uit deze collectie.16.15 – 17.15 Vertoning van ingezonden amateurfilms. Deze worden door de makers persoonlijk toegelicht.17.30 – 18.30 Vertoning van drie lange amateurfilms over Amsterdam afkomstig uit de archieven van de drie organiserende instituten: Stadsarchief Amsterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en EYE.Te zien zijn: One Vision (Cor Lievendag, 1986, Super8, kleur, geluid, 11'45"; Amsterdam in de jaren tachtig: jong en rauw maar bruisend van leven) Inleiding door Lotte Belize Baltussen, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid namens het Amateurfilm Platform. IJ/Paaschen (Leo R. Krijn, 1927, 16mm, z/w, stil, 15 min. ; Impressie van de scheepvaart, gemaakt door een van de oprichters van de smalfilmliga), inleiding door Erik Schmitz van het stadsarchief (GAA). Amsterdamsche flitsen (C.W. van Voorst van Beest, 1938, Normaal8, stil, vertoning: 15 van 24 minuten; lyrische amateurdocumentaire uit de smalfilmcollectie van EYE), inleiding door Dorette Schootemeijer, EYE .

Details

Home movie day still 5
Home movie day still 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op