Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Homework

Homework

Abbas Kiarostami / IR, 1989 / 74 min.

De omgang met onderwijs zegt veel over een maatschappij. In het Iran van 1989, tijdens de bloedige oorlog met Irak, doemt uit interviews met zesjarige schoolkinderen een beeld op van lijfstraffen, indoctrinatie en constante onzekerheid.

poster IDFA 2021

Iran kent een lange filmische traditie van speelfilms met kinderen in de hoofdrol, om op die manier volwassen thema’s voorbij de censor te loodsen. In de documentaire Homework (1989) richt Abbas Kiarostami zijn camera op kinderen als kinderen. De zesjarige scholieren die hij ondervraagt over huiswerk, straf en beloning zijn gedrild in het geven van sociaal wenselijke reacties, maar met zachte volharding ontlokt de regisseur hun eerlijker antwoorden en ontstaat een realistischer beeld. Lijfstraffen zijn gemeengoed, ouders kunnen niet helpen bij het maken van huiswerk omdat ze analfabeet zijn of geen tijd hebben en scholen zetten in op stompzinnig stampwerk en kadaverdiscipline.

Met zijn visuele onderzoek schetst Kiarostami een ontluisterend beeld van het Iraanse schoolsysteem, en zegt daarmee ook iets over de maatschappij waar deze opvoedmethoden zowel een product als een vormende kracht van zijn. Bovendien vormen de gesprekken een portret van de generatie die opgroeide tijdens de Irak-Iranoorlog, die leefde in constante onzekerheid en dagelijks werd volgepompt met propaganda, met weinig ruimte voor kinderlijke speelsheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Abbas Kiarostami

Productiejaar

1989

Productieland(en)

IR

Lengte

74 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op