Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mir20140814 4097 bm vanderlaan balkon hr

Hommage aan Eberhard van der Laan: Amsterdam, lieve stad

 

Mir20140814 3985 bm vanderlaan wit hr

In zijn optreden in Zomergasten maakte Van der Laan duidelijk hoezeer de hoofdstad en haar bewoners hem aan het hart gingen. Een filmprogramma rond Van der Laans geliefde stad brengt bijzondere opnamen van Mokum bijeen, van opnamen van de Prinsengracht in de 19e eeuw tot het pontje over het IJ in 2011.

Programma

Rokin in beeld Rommy Albers & Harry Hosman NL 2016 5”De roerige geschiedenis van het Amsterdamse Rokin in filmbeelden. Van de vroege twintigste eeuw tot de Bevrijding in 1945 en de krakersrellen op Koninginnedag 1980. De compilatie werd vorig jaar vertoond in aanwezigheid van Van der Laan bij de presentatie van het themanummer van Ons Amsterdam over het Rokin.

Beppie Johan van der Keuken NL 1965 38”Portret van de tienjarige Amsterdamse Beppie (Klaassen). Voor de camera vertelt zij over haar familie (vader, moeder en zeven zusjes), haar grote en kleine avonturen en wordt zij gevolgd in de stad en op school in de klas. We zien haar op straat spelen, bij de kapper, in het badhuis, bij de intocht van Sinterklaas en tijdens een kerstviering bij het Leger des Heils. Ondertussen geeft Beppie haar visie op liefde, leven en dood.

Lieve Anne-Marieke Anne-Marieke Graafmans NL 2011 13”Lieve Anne-Marieke laat zien hoe een persoonlijke liefdesbrief, voorgelezen in de ijskoude februariwind op een pontje in Amsterdam, hartverwarmende emoties losweekt bij onbekende voorbijgangers. De uiteenlopende reacties laten zien hoe de liefde ons allemaal verbindt en boeit. Regisseur Anne-Marieke Graafmans maakte de film in haar derde jaar aan de Filmacademie.

Prinsengracht NL 1899 2”Deze korte film uit 1899 is een van de oudste filmopnames van Amsterdam. In een shot van ongeveer twee minuten komt de Prinsengracht tot leven.De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie; inleiding door senior curator Rommy Albers, programmeur Leo van Hee, Ons Amsterdam-hoofdredacteur Peter-Paul de Baar en Anne-Marieke Graafmans, de maker van Lieve Anne-Marieke.

Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Kaarten zijn op de dag van de vertoning verkrijgbaar aan de kassa van EYE.Foto's Eberhard van der Laan: Mirande Phernambucq

Details

Beppiestill3
Fo0047720
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op