Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Homo Sapiens 1

Homo Sapiens

Nikolaus Geyrhalter / AT, 2016 / 94 min.

Geen ziel te bekennen in deze intrigerende aaneenschakeling van verlaten plekken. In lang aangehouden statische shots geeft de film een confronterende blik op de kwetsbaarheid en eindigheid van de mens.

poster IDFA 2021

De titel zou je ironisch kunnen noemen: er is immers geen mens te zien of te horen in deze film. Regisseur Nikolaus Geyrhalter presenteert een aaneenschakeling van statisch gefilmde plekken in onder meer Azië, Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika waar de mens duidelijk wel is geweest, maar die inmiddels verlaten zijn. Treinrails die nog net te zien zijn onder het gras en de planten, een winkel waarin alles overhoop ligt, een al lang niet meer gebruikte collegezaal, een in onbruik geraakt winkelcentrum, een voormalig tropisch zwemparadijs, een dood datacenter, een weiland waarin een paar verdwaalde boten liggen. De natuur kan er zijn gang gaan.

Geluiden – van bijvoorbeeld water dat door een lekkend dak op de vloer valt, opwaaiend plastic of zoemende insecten – treden des te meer op de voorgrond door de afwezigheid van muziek of een commentaarstem. Een film over de kwetsbaarheid en eindigheid van de mens. Wat blijft er over als wij er niet meer zijn?.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nikolaus Geyrhalter

Productiejaar

2016

Productieland(en)

AT

Lengte

94 min.

Taal

no dialogue

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Homo Sapiens 2
Still Homo Sapiens 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op