Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Honeyland ljubomir stefanov tamara kotevska 3

Honeyland

Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov / MK, 2019 / 87 min.

Maar liefst drie jaar filmde het regisseursduo Kotevska & Stefanov in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië. Ze keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over een vrouw die wilde bijen zoekt en het broze evenwicht tussen mens en natuur. Bedolven onder lovende kritieken op het Sundance Festival waar de film drie prijzen won.

Honeyland poster

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder.

Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel.

rumoerige familie

De honing verkoopt ze op een marktje op zo”n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidzes oude leven.

lovende kritieken

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur.

Winnaar van vele internationale prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het Sundance Festival, waar het de Grand Jury Prize, de Cinematography Award en de World Cinema Documentary Special Jury Award won.

Details

Regisseur

Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

Productiejaar

2019

Productieland(en)

MK

Originele titel

Honeyland

Lengte

87 min.

Taal

Turkish

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Honeyland ljubomir stefanov tamara kotevska 7
Honeyland ljubomir stefanov tamara kotevska 6
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op