Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Hoogtijdagen (Ben van Lieshout, NL 2020)

Hoogtijdagen

Bekijk trailer

Ben van Lieshout / NL, 2020 / 90 min.

Portret van Kola, een schiereiland boven de poolcirkel in het noordwesten van Rusland. De film vertelt de geschiedenis van deze bijzondere plek en haar bewoners en toont in de kenmerkende stijl van Ben van Lieshout het desolate landschap, de vergane glorie en het verval in een prachtig kleurenpalet.

poster Hoogtijdagen (Ben van Lieshout, NL 2020)

Het Kola schiereiland, in het noordwesten van Rusland, boven de poolcirkel, werd na de Revolutie van 1917 gaandeweg ontwikkeld en ontgonnen, vanwege zijn rijke bodemschatten. Er ontstonden nederzettingen en kleine steden, vernoemd naar de grondstof die er werd gedolven: Apatite, Nikel, Titan.

Aangetrokken door het onbekende bleven vanuit de hele Sovjet-Unie geologen en mijnbouwingenieurs naar het Hoge Noorden komen, geïnspireerd door avontuurlijke dromen over maagdelijk land en de idealen van een toekomstig Utopia. De ontwikkeling van de regio liep parallel met de geschiedenis van het communisme. En vormt daarmee een blauwdruk van de esthetiek, de idealen en de nagestreefde manier van leven tijdens het Sovjet-systeem.

Moermansk werd van een gehucht met een handvol houten huizen, de hoofdstad van dit Arctische gebied. Door de strategische ligging aan de Barentszzee met de bases van de noordelijke vloot en de atoomonderzeeërs is het schiereiland zwaar gemilitariseerd.

Hoogtijdagen vertelt over de hoogtijdagen van de oude, optimistische generatie en hun gefnuikte idealen, over een gebied dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie en over een jonge generatie die vooral weg wil. In het verval vindt de film ook schoonheid en relativering, en tekenen van veerkracht van gewone mensen.

Voorfilm

Voorafgaand aan Hoogtijdagen vertonen we #29 van regisseur José Miguel Biscaya uit 2012. #29 duurt 6' 56" en maakt deel uit van een reeks over de relatie tussen landschapsweergave, waarneming en het onbewuste.De gebruikte technieken zijn een mengeling van gehackte MPEG-data en verkeerde encoder-instellingen.Cruciale gegevens zijn verwijderd, waardoor de software gedwongen wordt om de visuele informatie opnieuw te interpreteren.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Ben van Lieshout

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Hoogtijdagen

Lengte

90 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Hoogtijdagen (Ben van Lieshout, NL 2020)
still Hoogtijdagen (Ben van Lieshout, NL 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op