Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cavalo Dinheiro (Horse Money) (Pedro Costa, PT 2014)

Horse Money

Pedro Costa / PT, 2014 / 103 min.

De negende speelfilm van regisseur Pedro Costa is een epische reis in chiaroscuro door de herinneringen van een Kaapverdische immigrant naar Lissabon. Horse Money won de Gouden Luipaard voor Beste Regie op het Film Festival van Locarno in 2014. Aangrijpende vertelling over mensen die niemand wil zien. 

poster Cavalo Dinheiro (Horse Money) (Pedro Costa, PT 2014)

Ventura lijdt aan essentiële tremor, als gevolg van langdurig medicijngebruik tegen schizofrenie. De ooit oersterke metselaar, die als negentienjarige vanuit de Kaapverdische eilanden naar Lissabon kwam, is en schim van zijn ooit trotse zelf. Ook zijn geheugen is in de war, constateert de dokter.

Ventura neemt ons mee op een reis door zijn verleden, bevolkt door vreemden en bekenden – droomt hij alles of verkeert hij gedeeltelijk in de werkelijkheid? Duidelijk wordt dat het leven hem niet heeft gebracht waarop hij had gehoopt als jongeman – in Lissabon kijkt men neer op de Fontainhas-wijk, waar veel immigranten uit de voormalige koloniën onderdak vonden.

Beeldschone tablaeaus

Horse Money (Cavalo Dinheiro) is een droomachtige, intuïtieve verkenning van een immigrantenleven, met de niet-professionele acteur Ventura in de hoofdrol; met hem maakte Costa eerder Colossal Youth (2006), onderdeel van de ‘Fontainhas Trilogie’.

Ook voor zijn nieuwste film hanteerde de regisseur de voor hem zo kenmerkende stijl van lange, statische shots, resulterend in beeldschone tableaus in de chiaroscuro-stijl van Caravaggio. Ventura doolt erin rond, als een man die door zijn omgeving niet meer wordt waargenomen.

Prijzen

Costa’s negende lange speelfilm ontving de prijs voor Beste regie van het filmfestival van Locarno. Vijf jaar later reikte de jury van hetzelfde festival de Gouden Luipaard (Beste film) en de prijs voor Beste actrice uit aan Vitalina Varela, Costa’s surreële, indringende vertelling over een Kaapverdische immigrante, op zoek naar de geheimen in het leven van haar overleden man. De film is nog te zien op Eye Film Player.

Na afloop is er een Q&A in aanwezigheid van de regisseur o.l.v. Bianca Lucas.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Pedro Costa

Productiejaar

2014

Productieland(en)

PT

Originele titel

Cavalo Dinheiro

Lengte

103 min.

Taal

Portuguese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

still Cavalo Dinheiro (Horse Money) (Pedro Costa, PT 2014)
still Cavalo Dinheiro (Horse Money) (Pedro Costa, PT 2014)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op