Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still How the Room Felt

How the Room Felt

Ketevan Kapanadze / GE, 2021 / 74 min.

Teder, intiem portret van jonge lesbiennes in een Georgische stad die bij de lokale voetbalclub een veilige thuishaven hebben gevonden. Binnen deze zelfverkozen familie delen ze, zonder dreiging van buitenaf, liefde en vriendschap.

poster IDFA 2021

In een voetbalkantine in een Georgische stad komt een groep lesbiennes geregeld samen om elkaar te zien, te feesten, te knuffelen en existentiële kwesties te bespreken. Deze warme bubbel vormt een safe space voor de jonge vrouwen, in een maatschappij die bepaald niet bekendstaat om het omarmen van haar lhbtiq+-gemeenschap. Discriminatie, uitsluiting en geweld zijn voor deze sporters en hun vriendinnen dagelijkse realiteit, zowel buiten op straat als – in sommige gevallen – binnen het gezin. Bij elkaar vinden ze de liefde, de warmte en de veiligheid om volledig zichzelf te kunnen zijn.

Ketevan Kapanadze vermijdt in haar debuutfilm voor de hand liggend sentiment. Evenmin legt ze specifiek nadruk op de vijandige buitenwereld – hoewel die nergens ver weg is. Soms focust ze op individuele vrouwen, afgewisseld door observerende beelden van de groep als geheel. Door met haar camera langs de buitenwanden van de vrouwenbubbel te scheren, wordt de bijzondere sfeer in die ruimte haast voelbaar. Soms is die ronduit feestelijk en opgetogen, dan weer intiem en landerig of verhit door discussies.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ketevan Kapanadze

Productiejaar

2021

Productieland(en)

GE

Lengte

74 min.

Taal

Georgian

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op