Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Husbands (John Cassavetes, US 1970)

Husbands

John Cassavetes / US, 1970 / 154 min.

Cassavetes richt de camera op de drie veertigers Harry, Archie en Gus, die na het overlijden van een kameraad aan de boemel gaan in New York en Londen. Hun gevecht tegen de midlifecrisis is komisch, tragisch en ontroerend. Cassavetes maakte in het ontstaansproces gebruik van persoonlijke ervaringen van vrienden Ben Gazzara en Peter Falk.

poster Husbands (John Cassavetes, US 1970)

Knallende ruzies, extase, overspel, losbandigheid, vrijheidsdrang, zelfvernietigende dronkenschap en de katers die op dit alles volgen: regisseur John Cassavetes toont het menselijk bestaan in al zijn rauwe, rommelige glorie.

Drie oude vrienden – veertigers Gus, Harry en Archie – ontmoeten elkaar op de begrafenis van hun jeugdvriend Stuart. De mannen worden niet alleen gedwongen betekenis te geven aan zijn dood, maar ook aan hun eigen plaats in de wereld.

Gedreven door gevoelens van onbegrip en angst slaan ze hun verantwoordelijkheden in de wind. Alle remmen gaan los. Een nachtelijke drankpartij duurt tot in de ochtend en bij thuiskomst treffen ze hun verzuurde relaties en leegte aan. Ze vliegen naar Londen waar ze zich, bevrijd uit hun gezinsleven, vol overgave in het nachtleven storten.

De mannen beleven een tweede jeugd en leven hun fantasieën uit. Wat begint als een tijdelijke escapade, wordt steeds meer een existentiële zoektocht in het besef dat drie garages, vijf kinderen en twee vrouwen thuis op hen wachten. De film lag dicht bij het persoonlijke leven van Cassavetes, die het verlies moest verwerken van zijn broer, die op dertigjarige leeftijd overleed.

Theaterbewerking

Ivo van Hove werkte drie van Cassevetes' filmscripts om tot toneelstukken: Faces, Husbands en Opening Night. "De films van Cassavetes hebben iets anarchistisch. Ze gaan allemaal over mensen die uit de band springen en crises op een lichamelijke manier te lijf gaan. De centrale song in Husbands is dan ook 'Born to Run' van Bruce Springsteen: we zijn gemaakt om vrij te zijn."

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Cassavetes

Productiejaar

1970

Productieland(en)

US

Originele titel

Husbands

Lengte

154 min.

Taal

Engels, Frans, Italiaans

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Husbands (John Cassavetes, US 1970)
still Husbands (John Cassavetes, US 1970)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op