Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Ernst de Geer / SE, NO, 2023 / 98 min.

Eerste lange speelfilm van Zweedse regisseur Ernst De Geer is een venijnig-hilarische satire op de millennialgeneratie. Het ondernemersstel Vera en André leert pitchen bij zakengoeroe Julian, rookverslaafde Vera gaat eerst in hypnotherapie, met ontwrichtende gevolgen.

poster Hypnosen (Ernst de Geer, SE/NO 2023)

Het lijkt de jonge ondernemers André en Vera voor de wind te gaan; aan ambitie en zelfvertrouwen geen gebrek, en wanneer de twee een app ontwikkelen die zich speciaal richt op de gezondheid van vrouwen – een nog onontgonnen terrein - lijkt een glanzend commerciële toekomst onder handbereik.

Om de fijne kneepjes van het pitchen onder de knie te krijgen volgen de twee een intensief trainingsprogramma bij zakengoeroe Julian. Daarvoor nog wil zware roker Vera afkicken; ze neemt een hypnotherapeut in de arm, met onverwacht effect: Vera gooit alle remmingen van zich af en zorgt voor flink wat ongemakkelijke situaties.

Maakbaar

Hypnosen is het speelfilmdebuut van de Zweedse filmer Ernst de Geer (1989), die met scherpe blik naar zijn eigen generatie kijkt - die van de millennials. Voor hen is het leven maakbaar: de mens is op aarde om te werken aan zelfverbetering en maakt daarbij gebruik van een eindeloze reeks cursussen, trainingen, clinics en wellness-retraites.

De vermakelijke en schurende situaties waarin Vera en André belanden doen denken aan recente – eveneens Scandinavische – films als Sick of Myself en The Worst Person in the World. Ook werd De Geers debuut, wat betreft het oproepen van gevoelens van ongemak, al vergeleken met het werk van bijvoorbeeld Michael Haneke.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Hypnosen ziet u de korte film Kutleven (7') uit 2020 van Isis Cabolet uit onze Korte Film Poule. Als dertiger Madelief terugkomt van een wereldreis, treft ze haar kat dood aan tussen het kiepraam. Als ze de berichten op haar antwoordapparaat afluistert, verliest ze in één klap alle kracht die ze op vakantie had verzameld. Het liefst zou ze willen verdwijnen, nergens meer aan denken en vooral niks voelen.

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Ernst de Geer

Productiejaar

2023

Productieland(en)

SE, NO

Originele titel

Hypnosen

Lengte

98 min.

Taal

Noors, Zweeds, Engels

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Hypnosen (Ernst de Geer, SE/NO 2023)
still Hypnosen (Ernst de Geer, SE/NO 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op