Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Innocence 1

IDFA - A Moment of Innocence

Mohsen Makhmalbaf / IR, FR, 1996 / 78 min.

In 1974 werd Mohsen Makhmalbaf, zeventien jaar oud en een gedreven voorvechter van democratie in Iran, bij een gevecht met de politie door een jonge agent neergeschoten. Hij belandde in de gevangenis, waar hij werd gemarteld, en kwam pas ruim vier jaar later, tijdens de Iraanse revolutie van 1979, vrij.

Poster idfa 2019 2 0

Makhmalbaf begon een uiterst succesvolle carrière als filmregisseur, en in die hoedanigheid werd hij jaren later benaderd door de agent met wie hij toentertijd slaags raakte; deze wilde graag acteur worden.

Dit is waar A Moment of Innocence begint: een man arriveert aan de poort van Makhmalbafs woning en wordt begroet door de dochter des huizes. Wat volgt is een ingenieus spel met heden en verleden, enscenering en reconstructie, idealisme en verraad. Het resultaat is een voortreffelijke combinatie van persoonlijke geschiedenis, documentaire en fictie.

De regisseur, die zichzelf speelt en de agent casten en coachen zelf hun jongere “ik” in de aanloop naar de shoot van het cruciale incident twintig jaar eerder. In 78 minuten werkt Makhmalbaf naar een climax toe waarin liefde en verval, jeugd en ouderdom, beeld en herinnering samenkomen.

nagesprek

Gevolgd door een interview met regisseur Mohsen Makhmalbaf o.l.v. filmcriticus Eric Hynes, waarin zij stilstaan bij de tegenstellingen tussen de archetypen van de hoofdrolspeler en zijn tegenstander. Ook bespreken zij geheugen, perspectief en idealisering in relatie tot deze autobiografische film, waarin verleden en heden met elkaar botsen.

Op 26 november met Doc Talk.

Details

Regisseur

Mohsen Makhmalbaf

Productiejaar

1996

Productieland(en)

IR, FR

Lengte

78 min.

Drager

35mm

Innocence 2
Innocence 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op