Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Andrej tarkovskij ritratto1

IDFA - Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer

Andrey A. Tarkovsky / IT, RU, SE, 2019 / 93 min.

De Russische regisseur Andrej Tarkovski (1932-1986) weidde in interviews graag uit over zijn leven, werk en denkbeelden. Dat materiaal, zowel audio- als filmopnamen, vormt de basis van deze zorgvuldig samengestelde film, gemaakt door zijn zoon.

Poster idfa 2019 2 0

Tarkovski komt alleen zelf aan het woord en vertelt onder meer over zijn eerste herinnering, het belang van religie en spiritualiteit, filmcritici (die hem niet begrepen, vond hij zelf), over wat cinema onderscheidt van andere kunstvormen, over werken met acteurs en over door hem bewonderde kunstenaars als Shakespeare, Bach en Tolstoj. Maar ook over films maken in de Sovjet-Unie, het omgaan met de autoriteiten, de moeilijke beslissing in het Westen te blijven en de dood.

Verder gaat hij uitgebreid in op films als Solaris, Stalker, Nostalghia en Sacrifice, waar fragmenten van te zien zijn. Oude foto”s en bewegend archiefmateriaal zijn aangevuld met recent gefilmde beelden van plekken in Rusland, Italië en Zweden die belangrijk waren in Tarkovski”s leven, en met gedichten van zijn vader Arseni.

Op 22 november met Doc Talk met regisseur Andrej Andrejevitsj Tarkovski en Eye-curator Jaap Guldemond o.l.v. filmjournaliste Dana Linssen (voertaal: Engels).

Details

Regisseur

Andrey A. Tarkovsky

Productiejaar

2019

Productieland(en)

IT, RU, SE

Originele titel

IDFA - Tarkovskij. A Cinema Prayer

Lengte

93 min.

Taal

Russian

Drager

DCP

Cittaducale 0
Miasnoe casa at esterni 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op