Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Black Mambas

IDFA at Home: Black Mambas

Lena Karbe / DE, FR, 2022 / 81 min.

Van 10 t/m 20 november kan je elke dag tussen 18:00 en 23:00 een film uit IDFA's Best of the Fest- of Masters-programma online zien in onze virtuele zaal. Je koopt je kaartje zoals gebruikelijk, in de PDF ticket die je ontvangt staat de link naar de online filmzaal vermeld. Vanavond, 15 november: Black Mambas.

poster IDFA 2022

Geduldig opgebouwd, beschouwend portret van drie leden van de Black Mambas. Deze ambitieuze Zuid-Afrikaanse vrouwen beschermen de ‘Big Five’ van het Krugerpark tegen stroperij. Een droombaan, zo lijkt het, bedoeld om vrouwen in hun kracht te zetten. Maar in hoeverre zijn zij voor de organisatie – aangevoerd door witte, voornamelijk mannelijke landgenoten – in de eerste plaats een marketinginstrument?

De oprichter van de Black Mambas prijst de economische impuls die van toerisme uitgaat, maar zijn werkneemsters weten uit ervaring dat de gemeenschappen rondom het park niet meeprofiteren. Als bij hen thuis wordt gefilmd, blijkt dat de mannen in hun familie geen werk kunnen vinden; de druk op de schouders van de vrouwen is enorm.

Stukje bij beetje ontstaat in deze onder meer op CPH:DOX bekroonde film een complex beeld van de schaduwkanten van natuurbehoud. Naast de drie vrouwen, met elk een eigen kijk op hun positie, komt ook een door honger gedreven stroper aan het woord. Intussen vat de oprichter de ambivalentie van zijn onderneming treffend samen in de observatie dat het Krugerpark het laatste bastion is van het oude koloniale denken.

Tussen 18:00 en 23:00 kan je de film starten wanneer het jou uitkomt, de film is dan 4 uur beschikbaar. Als je bijvoorbeeld om 22:59 de film start, kan je nog tot 02:59 kijken.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in dit PDF.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lena Karbe

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DE, FR

Lengte

81 min.

Ondertiteling

ENG

Toegankelijkheid

Subcatch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op