Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Ruthless Time Songs of Care

IDFA at Home: Ruthless Times – Songs of Care

Susanna Helke / FI, 2022 / 92 min.

Van 10 t/m 20 november kan je elke dag tussen 18:00 en 23:00 een film uit IDFA's Best of the Fest- of Masters-programma online zien in onze virtuele zaal. Je koopt je kaartje zoals gebruikelijk, in de PDF ticket die je ontvangt staat de link naar de online filmzaal vermeld. Vanavond, 13 november: Ruthless Times – Songs of Care.

poster IDFA 2022

Het zijn barre tijden in het welvarende Finland. En waar ‘Finland’ staat, zou je elk ander Noord-Europees land kunnen invullen. Rap toenemende vergrijzing legt er grote druk op het zorgsysteem, dat geprivatiseerd is tot een kapitalistisch verdienmodel. Of eerder een verliesmodel, want er zijn simpelweg meer hulpbehoevende ouderen dan de zorg aankan. De kloof tussen vraag en aanbod, tussen kosten en baten, groeit. Opgebrande en onderbetaalde zorgverleners verlaten de sector.

Regisseur Susanna Helke heeft een bijzondere vorm gevonden om die crisis te verbeelden. Interviews worden afgewisseld met aangrijpende observaties uit de praktijk, waarin zorgrobots en afstandszorg als kostenbesparende oplossingen worden aangevoerd. Daartussen zijn muziekclips gemonteerd: groepen verpleegkundigen en warm aangeklede ouderen zingen liederen die zijn gebaseerd op anonieme brandbrieven van zorgpersoneel.

Wanhoop klinkt, en woede, omdat de ouderenzorg is verworden tot een economisch speelveld waar ethiek en keihard kapitalisme met elkaar botsen. Het recht op een waardig levenseinde is onbetaalbaar geworden.

Tussen 18:00 en 23:00 kan je de film starten wanneer het jou uitkomt, de film is dan 4 uur beschikbaar. Als je bijvoorbeeld om 22:59 de film start, kan je nog tot 02:59 kijken.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in dit PDF.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Susanna Helke

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FI

Lengte

92 min.

Ondertiteling

ENG

Toegankelijkheid

Subcatch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op