Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Pawnshop

IDFA at Home: The Pawnshop

Lukasz Kowalski / PL, 2022 / 81 min.

Van 10 t/m 20 november kan je elke dag tussen 18:00 en 23:00 een film uit IDFA's Best of the Fest- of Masters-programma online zien in onze virtuele zaal. Je koopt je kaartje zoals gebruikelijk, in de PDF ticket die je ontvangt staat de link naar de online filmzaal vermeld. Vanavond, 16 november: The Pawnshop.

poster IDFA 2022

Nu de lommerd van Wiesiek uit het centrum van een niet nader genoemde Poolse stad is weggegaan en een grote loods in een arme volksbuurt heeft betrokken, kan de winkel de waar aan de straatstenen niet kwijt. Wiesiek, zijn al even karakteristieke partner Jola en hun werknemers proberen de verkoop te stimuleren, maar in de praktijk wordt er weinig verkocht. Er wordt vooral gediscussieerd, gerookt en kou geleden in het winterse pandjeshuis.

Buurtgenoten kopen er zelden, maar slepen wel hun eigen rommel en problemen mee naar binnen. Bij de lieve kringloopdames vinden zij een luisterend oor, een kop soep of een gratis winterjas. Ondertussen gaat er van alles kapot en wordt het lastig om de huur te betalen – laat staan de lonen van het personeel.

Łukasz Kowalski filmt in dit empathische portret hoe geldzorgen de ondernemende geliefden uiteen dreigen te drijven. Dat levert afwisselend tragische, hartverwarmende en hilarische momenten op. In visueel aantrekkelijke, statische beelden vangt hij de hoofdpersonen midden in een achterstandswijk op hun kwetsbaarst, tussen alle mogelijke schatten en rommel.

Tussen 18:00 en 23:00 kan je de film starten wanneer het jou uitkomt, de film is dan 4 uur beschikbaar. Als je bijvoorbeeld om 22:59 de film start, kan je nog tot 02:59 kijken.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in dit PDF.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lukasz Kowalski

Productiejaar

2022

Productieland(en)

PL

Lengte

81 min.

Ondertiteling

ENG

Toegankelijkheid

Subcatch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op