Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Daniel

IDFA - Daniel & Paper Stars

.

Idfa poster a4 licht

DanielAnastazja Dabrowska (PL, 2016) 24'

Op een zomerkamp voor jongeren met Down probeert Daniel zijn gevoelens te vangen in een gedicht. Een film over universeel verlangen, vriendschap en broederliefde.

Daniel is op zomerkamp met zijn vrienden. Er zijn gespecialiseerde begeleiders mee, want het is een kamp voor jongeren met het syndroom van Down. Ze sporten en doen mee aan een bonte avond, waar Daniel Yesterday van The Beatles zingt en haarfijn uitlegt waar het nummer over gaat. Op het strand vullen ze in een tijdschrift een quiz over hun bruiloftsvoorkeuren in.

Maar onder elkaar praten de jongens vooral over de liefde en natuurlijk over meisjes – over die ongrijpbare andere sekse die voor iedere heteroseksuele tienerjongen zo mysterieus en fascinerend is. De jongens proosten met cola terwijl ze hun droomvrouw beschrijven en Daniel probeert zijn gevoelens te vangen in een gedicht. Hij wordt daarbij gesteund door zijn beste vriend, die hem op een ontroerende manier bijstaat met wijze en lieve uitspraken. De sfeer is loom en dromerig als de zomer zelf in deze film over universeel verlangen, maar vooral over vriendschap en broederliefde.

+

Paper StarsInna Omelchenko (RU, 2016) 41'

De dertienjarige Alina maakt op zomerkamp nieuwe vrienden, wordt verliefd en deelt geheimen. Maar aansluiting vinden is niet voor iedereen even gemakkelijk.

De dertienjarige Alina gaat op zomerkamp. Ze deelt een kamer met vijf meiden en doet mee aan de dagelijkse activiteiten: spelletjes op het strand, sporten en in de avond dansen op het plein. Aanvankelijk staat ze aarzelend aan de zijlijn, maar al snel vindt ze haar plekje in de groep. Ze sluit nieuwe vriendschappen, flirt met jongens in het kamp, danst ”s avonds op harde muziek en deelt geheimen met haar kamergenoten. Maar het is niet voor iedereen gemakkelijk om een plekje te vinden binnen de sociale structuren in het kamp.Voor Polina bijvoorbeeld is het zomerkamp niet het warme bad waar ze op hoopte. Met weinig aansluiting bij de andere meiden en gevoelens van heimwee trekt ze zich terug in haar eigen wereld.

Een Russische coming of age-film, die door de directe camerastijl een intiem en gevoelig beeld weet te geven van tienermeisjes in een nieuwe, onzeker makende omgeving.

(idfa)

Details

Daniel2
Daniel3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op