Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Hillsborough

IDFA - Hillsborough

Minutieuze reconstructie van de rampzalige bekerwedstrijd in Sheffield op 15 april 1989, waar 96 voetbalsupporters door verdrukking omkwamen, en de jarenlange juridische nasleep.

Idfa poster a4 licht

Op 15 april 1989 kwamen bij de halve finale voor de Engelse beker tussen Liverpool en Nottingham Forest 96 Liverpool-supporters om in het gedrang op een overvolle tribune in het Hillsborough stadion in Sheffield. Het is de grootste ramp in de geschiedenis van het Britse voetbal. Hillsborough reconstrueert niet alleen de gebeurtenissen rond die dag, maar ook de jarenlange nasleep ervan, met behulp van interviews met nabestaanden, overlevenden en politieagenten, beelden van bewakingscamera”s op die fatale dag, nieuwsbeelden en ensceneringen.

Centraal staat de manier waarop de autoriteiten vanaf het begin het falende beleid met betrekking tot crowd control en het ontbreken van een adequaat noodplan hebben verdoezeld door de schuld te leggen bij dronken Liverpool-supporters. Pas in april 2016, 27 jaar na dato, hebben de nabestaanden officiële erkenning gekregen en is hun strijd voor rechtvaardigheid voor hun omgekomen dierbaren ten einde: de supporters trof geen blaam, de verantwoordelijkheid voor het drama lag volledig bij de politieleiding.

(idfa)

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op