Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Idfa 2019 header

IDFA - How to Steal a Country

Rehad Desai / ZA, 2019 / 84 min.

Toen een groep onderzoeksjournalisten verregaande corruptiepraktijken onthulden waarbij Jacob Zuma, de toenmalige president van Zuid-Afrika, betrokken was, werd er een venijnige lastercampagne ontketend gericht tegen de integriteit van de nieuwsredacties. Totdat twee jonge IT-medewerkers bewijsstukken vonden die de volledige modus operandi blootlegde achter het ‘kapen’ van de Zuid-Afrikaanse staat door private personen, met behulp van politieke connecties.

Poster idfa 2019 2 0

Met dank aan hun goede vriend Zuma kon een steenrijke Indiase familie, de Gupta”s, de opbrengsten van een hele natie voor het eigen gewin inzetten. Ze kregen belangen in kolenmijnen, media- en IT-bedrijven, tot regeringsposities aan toe. Wanneer uiteindelijk een gerechtelijke onderzoekscommissie wordt aangesteld, komt Zuma zelf ook getuigen. Zijn verweer: allemaal leugens en nepnieuws.

In interviews spreken betrokken onderzoeksjournalisten hun zorgen uit over de wereldwijde teneur van steeds verdere belangenverstrengeling tussen bedrijfsleven en overheid, en de polarisatie die daarmee gepaard gaat: presidenten en multinationals leven onaantastbaar in hun eigen bubbel. Het enige wat je er als journalist tegen kunt doen, zegt een van hen, is zorgen dat ze iets minder comfortabel in die bubbel zitten. Is er nog plaats voor rechtvaardigheid in de door Zuid-Afrika zo zwaar bevochten, prille democratie?

Details

Regisseur

Rehad Desai

Productiejaar

2019

Productieland(en)

ZA

Lengte

84 min.

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op