Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Maxrichter sleep photo by mike terry 002

IDFA - Max Richter’s Sleep

Natalie Johns / GB, US, 2019 / 99 min.

Stel dat je droomt dat je een bloem plukt in de hemel en je ontwaakt met die bloem in je hand? Een dergelijke ervaring hoopt componist Max Richter te bewerkstelligen bij de bezoekers van Sleep, een acht uur durende compositie om bij in slaap te vallen. Het is een onderzoek naar het schemergebied tussen waken en slapen, tussen bewustzijn en onderbewustzijn.

Poster idfa 2019 2 0

Met een ambitieuze openluchtuitvoering midden in Los Angeles als chronologische leidraad, duikt deze heilzame documentaire diep in het maakproces en het leven van de componist. Zijn vrouw, kunstenaar Yulia Mahr, blijkt zowel privé als beroepsmatig een belangrijke steunpilaar. Uit haar verhaal wordt duidelijk dat dit soort intense, grootse kunst niet zonder offers kan ontstaan.

De film maakt voelbaar wat het ondergaan van deze performance teweegbrengt, onder meer via de vaak wonderschoon geformuleerde ervaringen van bezoekers. Beelden van luisteraars die alleen of verstrengeld met een geliefde op veldbedjes liggen, vloeien organisch over in beelden van spelende musici, diverse geïnterviewden en de nachtelijke stad – met de betoverende muziek als soundtrack.

Details

Regisseur

Natalie Johns

Productiejaar

2019

Productieland(en)

GB, US

Lengte

99 min.

Taal

English

Drager

DCP

Maxrichter sleep photo by mike terry 003
Maxrichter sleep photo by mike terry 004
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op