Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Maxima 6

IDFA - Máxima

Claudia Sparrow / US, PE, 2019 / 88 min.

Wat lijkt op een kale lap grond ergens hoog in de Peruaanse Andes, is voor Máxima en haar familie het middelpunt van hun leven. Ze hoeden er hun vee, verbouwen groente, plukken geneeskrachtige kruiden en halen drinkwater uit het bergmeer.

Poster idfa 2019 2 0

Maar de adembenemende luchtopnames van het landschap die we zien worden ontsierd door een enorme krater: deze omgekeerde piramide van 200 meter diep is de nabijgelegen goudmijn, een van de grootste ter wereld. Het mijnbedrijf wil uitbreiden, ook naar de grond van Máxima.

Een buitensporige politiemacht slaat het gezin hun boerderij uit, wat Máxima”s strijdbaarheid alleen maar aanwakkert. De macht van de sterk vervuilende goudmijn die het drinkwater in gevaar brengt, raakt een snaar in het hele land: Máxima groeit uit tot een symbool voor de strijd voor mensenrechten. Ze voert rechtszaak na rechtszaak terwijl het mijnbedrijf treiterig haar aardappelveldje omploegt.

Bij de toeschouwer neemt de verbazing toe over de flagrante hebzucht waarvoor eerste levensbehoeftes moeten wijken. Want, zoals een van de geïnterviewde mensenrechtenadvocaten de absurditeit treffend samenvat: “Goud kun je niet eten.”

Details

Regisseur

Claudia Sparrow

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US, PE

Lengte

88 min.

Taal

Spanish, English

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op